c S

Ustavna komisija DZ v pričakovanju mnenja o predlogu glede NLB

03.04.2018 09:49 Ljubljana, 03. aprila (STA) - Izteka se osemdnevni rok, v katerem mora strokovna komisija za ustavno komisijo DZ pripraviti mnenje o predlogu za dopolnitev ustavnega zakona, po katerem bi dodatno zaščitili premoženje v NLB. Informacije o tem, ali bo dodatna zaščita na ta način možna, so različne, a osrednji cilj ostaja, da se Hrvaški glede NLB prepreči nezakonita ravnanja.

Ustavna komisija DZ je postopke za dopolnitev ustavnega zakona, po katerem bi dodatno zaščitili premoženje v NLB pred neveljavnimi pravnomočnimi sodbami hrvaških sodišč v primeru prenesenih deviznih vlog, po katerih NLB lahko doleti zaplemba premoženja na Hrvaškem, začela 26. marca. Imenovala je strokovno komisijo, ki mora oblikovati mnenje o predlogu in odgovoriti na odprte pravne dileme.

Kdaj bo ustavna komisija mnenje dobila na mizo, ni znano, saj so delo strokovne komisije oteževali velikonočni prazniki. Po nekaterih informacijah naj bi si člani ustavne komisije pred vnovično sejo vzeli nekaj časa, da ugotovitve strokovne komisije, v kateri so France Arhar, Rado Pezdir, Dominika Švarc Pipan, Gorazd Podbevšek in Drago Zadergal, preučijo.

Mnenja, ali predlog, da bi Slovenija, če bi prišlo do zaplembe premoženja NLB na Hrvaškem, sprožila kompenzacijske ukrepe z izterjavo premoženja od hrvaških družb v večinski državni lasti prek slovenske finančne uprave, pisati v ustavni zakon ali ne, so deljena. Neuradno pa gredo vsa prizadevanja v smeri, da bi Slovenija Hrvaški poslala jasno politično sporočilo, da so njena ravnanja nesprejemljiva.