c S

Francija pripravljena posredovati med Kurdi in Turčijo na severu Sirije

30.03.2018 14:04 Pariz/Istanbul, 30. marca (STA) - Francoski predsednik Emmanuel Macron je v četrtek sprejel delegacijo kurdsko-arabskih Sirskih demokratičnih sil, katerih ključen del je kurdska milica YPG, proti kateri na severu Sirije Turčija izvaja ofenzivo. Macron je izrazil pripravljenost Francije posredovati v tem konfliktu. Turčija je njegovo ponudbo že zavrnila.

"Zavračamo kakršnakoli prizadevanja za dialog, stike ali mediacijo med Turčijo in terorističnimi organizacijami," je na Twitterju objavil tiskovni predstavnik turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana Ibrahim Kalin, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Hkrati je Pariz posvaril pred dejanji, ki bi dala legitimnost terorističnim skupinam.

"Države, ki jih imamo za prijateljice in zaveznike, morajo zavzeti jasno stališče proti vsem oblikam terorizma. Različna imena in krinke ne morejo zakriti resnične identitete teh terorističnih skupin," je še sporočil Kalin.

Oglasil se je tudi Erdogan, ki je dejal, da jih zelo žalosti "napačno stališče" Francije do tega vprašanja, saj se Turčija ne pogaja s terorističnimi organizacijami.

Francoski predsednik Macron je v pogovoru s predstavniki Sirskih demokratičnih sil (SDF), ki jih sestavljajo kurdski in arabski borci, izpostavil njihovo odločilno vlogo v boju proti džihadistični Islamski državi.

Ponovil je, da je prioriteta Pariza boj proti terorizmu. SDF je zagotovil podporo Francije, še posebej pri stabilizaciji varnostnih območij na severovzhodu Sirije, "da bi preprečili vnovično okrepitev Islamske države, medtem ko čakamo na politično rešitev sirskega konflikta", so sporočili iz Elizejske palače.

Hrbtenica Sirskih demokratičnih sil je sirska kurdska milica YPG, ki jo je Turčija med operacijo po več letih 19. marca pregnala iz enklave Afrin. Turčija je operacijo začela januarja z utemeljitvijo, da je YPG povezana s prepovedano Kurdsko delavsko stranko (PKK), kar milica, ki je ključna partnerka ZDA v boju proti Islamski državi v Siriji, zanika.

Macron je ponovil zavezanost Francije boju proti PKK, kot tudi varnosti Turčije. Ob tem je izrazil upanje, da "bo mogoče vzpostaviti dialog med SDF in Turčijo ob pomoči Francije in mednarodne skupnosti", glede na to, da dejavnosti Sirskih demokratičnih sil nimajo nikakršne operativne povezave s teroristično skupino PKK.

Zahod je vse bolj zaskrbljen zaradi razmer na severu Sirije po tistem, ko je Erdogan po Afrinu napovedal širitev ofenzive proti kurdskim milicam tudi na druga kurdska območja na severu Sirije.

Ena od kurdskih predstavnikov Asija Abdelah je po pogovoru z Macronom povedala, da bo Francija poslala vojake v Manbidž, naslednje mesto, ki mu Erdogan grozi z napadom in kjer so že prisotni ameriški vojaki. Francoske posebne enote so sicer že prisotne v Siriji, Pariz pa je glede njihovega števila in prisotnosti zelo diskreten.

Iz francoske predsedniške palače so nato sporočili, da Francija ne načrtuje enostranske vojaške operacije v Siriji zunaj mednarodne koalicije za boj proti IS.