c S

Protesti Palestincev na območju Gaze ob meji z Izraelom

30.03.2018 13:03 Gaza, 30. marca (STA) - Na območju Gaze ob izraelski meji je danes protestiralo več tisoč Palestincev. Ob tem so izbruhnili spopadi z izraelskimi varnostnimi silami. Ubiti so bili najmanj štirje palestinski protestniki, okoli 170 je poškodovanih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na različnih krajih ob meji z Izraelom se je po navedbah AFP zbralo več kot 10.000 prebivalcev Gaze, pri čemer se jih je manjše število močno zastraženi meji približalo na nekaj sto metrov.

Na drugi strani so bili nameščeni izraelski tanki in ostrostrelci. Izraelske varnostne sile so uporabile solzivec in prave naboje, da so protestnike pregnale stran od meje.

Po podatkih palestinskih oblasti so pod streli izraelskih vojakov padli najmanj štirje protestniki, okoli 170 je ranjenih.

Izraelska vojska je v sporočilu za javnost zapisala, da "več tisoč Palestincev povzroča nerede na šestih lokacijah na območju Gaze, pri čemer zažigajo gume in mečejo kamne v varnostno ograjo in izraelske vojake". Ti so odgovorili "s sredstvi proti izgredom in streli proti glavnim pobudnikom".

Pred začetkom protestov so izraelski vojaki s streli iz tanka blizu meje z Izraelom ubili palestinskega kmeta. Kot je sporočila izraelska vojska, so izraelski vojaki začeli streljati, ko sta se dva osumljenca približala varnostni ograji in se začela obnašati sumljivo.

Današnja zborovanja so začetek šesttedenskih protestov, imenovanih Veliki pohod vrnitve, ki bodo trajali do odprtja novega ameriškega veleposlaništva v Jeruzalemu, predvidenega za sredino maja.

Vodja političnega urada gibanja Hamas Ismail Hanija je v govoru zbranim dejal, da s protesti kljubujejo mirovni pobudi ameriškega predsednika Donalda Trumpa. "Veliki pohod vrnitve je sporočilo Trumpu. Nobenega popuščanja glede Jeruzalema, nobene alternative Palestini in nobene rešitve brez vrnitve," je sporočil.