c S

Na Dunaju makedonsko-grški pogovori o imenu Makedonije

30.03.2018 11:57 Skopje, 30. marca (STA) - Na Dunaju se danes pod pokroviteljstvom Združenih narodov nadaljujejo makedonsko-grški pogovori o imenu Makedonije. Posrednik ZN v sporu Matthew Nimetz se je sestal z vodjema diplomacij Makedonije in Grčije, Nikolo Dimitrovom in Nikosom Kociasom.

Pogajanja pod okriljem ZN se nadaljujejo po tem, ko sta se ministra na srečanju prejšnji teden v Skopju zavzela za kompromisno rešitev spora, ki bo zagotovila mir in stabilnost ter ne bo nikogar ponižala. V obeh državah občasno sicer prihaja do množičnih protestov proti dogovoru.

Obe strani sta minuli teden druga drugi že posredovali pisne predloge rešitve.

V Atenah naj bi bili najbolj naklonjeni imenoma Republika Nova Makedonija in Republika Zgornja Makedonija. Makedonska stran naj bi po poročanju makedonske tiskovne agencije Mia vztrajala pri stališču, da različica, ko bi bilo ime zapisano v makedonskem jeziku in brez prevoda, ni najboljša možnost za pogovore. V Skopju so v preteklosti tudi dali vedeti, da so med grškim in makedonskim predlogom razlike, podrobnosti pa niso razkrili.

Nimetz je ob začetku leta predlagal imena Republika Nova Makedonija, Republika Severna Makedonija, Republika Zgornja Makedonija, Republika Vardarska Makedonija in Republika Makedonija (Skopje).

Makedonsko-grški pogovori o rešitvi dolgoletnega spora so oživeli, ko je vodstvo makedonske vlade lani prevzel premier Zoran Zaev. Slednji upa, da bi bil spor z Grčijo glede uradnega imena Makedonije rešen do julijskega vrha Nata, tako da bi zavezništvo lahko razpravljalo o usodi članstva države, ki je pogoje za vstop izpolnila že leta 2008, a zaradi nasprotovanj Aten ni bila sprejeta.

Zaradi spora Grčija blokira tudi nadaljnje približevanje Makedonije Evropski uniji, članica Združenih narodov pa je lahko postala le pod imenom Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija (FYROM).