c S

Sirija upornikom iz Vzhodne Gute postavila ultimat za odhod iz enklave

30.03.2018 09:45 Damask, 30. marca (STA) - Sirska vlada je uporniški skupini Džaiš al Islam, katere borci so zadnji ostali v mestu Duma v enklavi Vzhodna Guta, dala 72 ur časa, da zapustijo območje. 72-urni ultimat je začel veljati v sredo zvečer, poroča danes Sirski observatorij za človekove pravice.

Predstavnik skupine Mohamed Aluš je za televizijo Al Arabija iz Združenih arabskih emiratov dejal, da je ultimat predvsem "propagandni trik" sirskega režima, s katerim želijo vplivati na pogajanja z rusko stranjo. Za nemško tiskovno agencijo dpa je dejal, da se skupina "pogaja, da bi ostala ali dosegla kompromis".

"Ne želimo zapustiti naše dežele. Smo sinovi domovine in ljudje regije. Tukaj smo bili pred katerokoli rusko ali iransko intervencijo," je še dejal. Ponovno je tudi zavrnil, da je skupina pristala na nasilno premestitev v Idlib na severozahodu Sirije, ki je pod nadzorom skupine Tahrir al Šam, ki ima povezave s teroristično mrežo Al Kaida.

Doslej sta drugi dve uporniški skupini, Ahrar al Šam in Fajlak al Rahman, ob posredovanju ruske strani dosegli dogovor, da so njune oborožene predstavnike in njihove družine premestili v Idlib.

Evakuacija iz Vzhodne Gute se je začela minuli teden. Zaradi nje je silam sirskega predsednika Bašarja al Asada uspelo, da so okrepile nadzor nad Vzhodno Guto v bližini sirske prestolnice Damask. Vzhodna Guta je bila v zadnjih tednih prizorišče hudega obstreljevanja.

Po poročanju sirskih medijev so iz Vzhodne Gute v tednu dni evakuirali 31.890 ljudi, evakuacija pa se nadaljuje tudi danes.