c S

Guverner Jazbec odhaja s koncem aprila, nasledil ga bo njegov namestnik Dolenc

30.03.2018 07:10 Ljubljana, 29. marca (STA) - Guverner Banke Slovenija Boštjan Jazbec je predsednika republike Boruta Pahorja in predsednika DZ Milana Brgleza v sredo obvestil, da bo s funkcije odstopil 30. aprila, so sporočili iz Banke Slovenije. Prevzel bo položaj v vodstvu enotnega odbora za reševanje bank. Vodenje Banke Slovenije bo s 1. majem prevzel namestnik guvernerja Primož Dolenc.

Evropska komisija je Jazbeca za člana odbora in direktorja v enotnem odboru za reševanje, centralnem organu za reševanje bank v okviru bančne unije, predlagala sredi februarja, nato pa sta njegovo imenovanje potrdila še pristojni odbor v Evropskem parlamentu in pa Svet EU, ki združuje članice povezave.

Mandat za enega od štirih stalnih članov odbora za reševanje bank, ki pomaga zagotavljati urejeno reševanje bank s čim manj stroškov za davkoplačevalce in gospodarstvo, traja pet let, brez možnosti podaljšanja. Jazbec bo v vodstvu enotnega odbora nasledil Joanne Kellerman.

Po Jazbečevem uradnem obvestilu o odstopu s položaja bo moral predsednik republike Pahor sprožiti postopek za imenovanje novega guvernerja.

Po zakonu o Banki Slovenije mora predsednik republike v 30 dneh po prejemu obvestila objaviti poziv za zbiranje predlogov možnih kandidatov za guvernerja. Rok za oddajo predlogov ne sme biti krajši od 30 dni, v primeru predčasnega prenehanja mandata pa ne sme biti krajši od 15 dni po objavi poziva.

Izmed prijavljenih kandidatov predsednik republike nato DZ predlaga kandidata, lahko pa predlaga tudi drugo ime. Predlog mora podati v 30 dneh po izteku roka za oddajo kandidatur.

DZ mora nato o predlaganem kandidatu glasovati v 30 dneh po tistem, ko predsednik republike pošlje predlog. Glasovanje je tajno, za imenovanje pa je potrebna absolutna večina, torej glasovi najmanj 46 poslancev.

Jazbečev odstop sicer prihaja v predvolilnem času, saj bodo državnozborske volitve predvidoma konec maja ali v začetku junija.

Kot so sporočili iz kabineta predsednika republike Boruta Pahorja, ta pričakuje, da bo DZ Jazbeca s funkcije formalno razrešil s 30. aprilom. Spomnili so, da je predsednik Pahor že pred časom v pogovorih z vodji poslanskih skupin sprejel odločitev, da bo predlog za imenovanje novega guvernerja posredoval naslednjemu sklicu DZ.