c S

Guterres posvaril pred napetostmi kot v hladni vojni

30.03.2018 08:00 New York, 29. marca (STA) - Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je danes posvaril pred napetostmi, kakršne so med ZDA in Rusijo vladale v času hladne vojne. Odnosi med državama so se sicer še dodatno zaostrili, potem ko so ZDA v odgovor na napad na nekdanjega ruskega agenta na Otoku izgnale 60 diplomatov. Moskva je danes napovedala povračilne ukrepe.

"Mislim, da se bližamo razmeram, ki so v veliki meri podobne tistim med hladno vojno," je na sedežu ZN v New Yorku povedal Guterres, kot poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Dejal je, da je "zelo zaskrbljen" zaradi pomanjkanja mehanizmov za zmanjševanje napetosti, kot so bili posebni kanali za izmenjavo informacij med državama. Po koncu hladne vojne so namreč te mehanizme opustili. "Mislim, da je čas za tovrstne previdnostne ukrepe za zagotovitev učinkovitega komuniciranja in preprečevanje eskalacij," je poudaril generalni sekretar ZN.

ZDA so v odgovor na napad z živčnim strupom na Skripala in njegovo hčer v britanskem Salisburyju, za katerim naj bi stala Moskva, izgnale 60 ruskih diplomatov in zaprle ruski konzulat v Seattlu.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je danes povedal, da so ameriškega veleposlanika v Rusiji obvestili o "povračilnih ukrepih", ki vključujejo "izgon enakega števila diplomatov in umik dovoljenja za delovanje ameriškega konzulata v Sankt Peterburgu".

Zadnje dogajanje še dodatno poslabšuje že tako zaostrene odnose med Washingtonom in Moskvo, do česar je med drugim prišlo zaradi konflikta v Siriji.

Tudi za več kot 20 drugih držav, ki so sledile Veliki Britaniji in ZDA ter izgnale ruske diplomate, je Lavrov danes napovedal enake ukrepe. Tako bo diplomatska predstavništva v Rusiji moralo zapustiti enako število diplomatov, kot so jih izgnale države. Skupno je bilo iz ZDA, evropskih držav in članic Nata izgnanih več kot 150 ruskih diplomatov.