c S

Pred preiskovalno komisijo osnutek končnega poročila

30.03.2018 13:08 Ljubljana, 30. marca (STA) - Preiskovalna komisija DZ o ugotavljanju zlorab v bančnem sistemu končuje svoje delo. Člani komisije, ki ji predseduje Anže Logar iz SDS, bodo danes za zaprtimi vrati obravnavali osnutek končnega poročila, z njim pa se bo nato predvidoma v aprilu na eni od izrednih sej seznanil še DZ.

Komisija, ki preiskuje vzroke in odgovornosti za sanacijo bančnega sistema konec leta 2013, je zaslišanja začela spomladi 2016, ko se je najprej posvetila ugotavljanju smotrnosti nadzorovane likvidacije Factor banke in Probanke, nato pa prešla na zaslišanja nekdanjih vodilnih v NLB in Novi KBM, zaslišala pa tudi že nekdanje finančne ministre in predsednike vlad. Logar je vmes večkrat opozoril na težave pri pridobivanju dokumentov, predvsem iz NLB.

Prav tako je komisija raziskovala ozadja nekaterih nasedlih projektov, ki so padli v bančno luknjo. Tako je predsednika uprave DZS Bojana Petana spraševala, zakaj so banke prenesle terjatve do njegovega podjetja na DUTB, ljubljanski župan Zoran Janković in nekdanji prvi mož gradbenega podjetja Energoplan Zlatko Sraka sta pojasnjevala financiranje projekta Stožice, zaslišati pa je želela tudi nekdanjega vodjo SCT Ivana Zidarja, a se vabilu ni odzval.

To je že druga parlamentarna preiskovalna komisija, ki se ukvarja z bančno luknjo. Prva je pod vodstvom Marka Pogačnika (SDS) delovala v prejšnjem sklicu DZ, a zaradi predčasnih volitev ni končala svojega dela.