c S

Stepišnik, Zupaničeva in Steinbuch kršili kodeks Društva novinarjev Slovenije

29.03.2018 16:22 Ljubljana, 29. marca (STA) - Častno razsodišče DNS je ugotovilo, da sta odgovorni urednik in novinarka Večera Matija Stepišnik in Jelka Zupanič kršila novinarski kodeks, ker ob objavi prispevka z obtožbami na račun Anuške Delić nista pridobila njenega odziva. Kodeks je s prispevkom o novi radijski mreži kršil tudi odgovorni urednik Portala Plus Dejan Steinbuch.

Presojo ravnanj Zupaničeve in Stepišnika je zahtevala novinarka Dela Anuška Delić, ki je menila, da bi morala novinarka novembra lani pred objavo prispevka z naslovom Simič: Ničesar ne skrivam, v katerem je nekdanji direktor davčne uprave Ivan Simič izrekel nekaj hudih obtožb na račun njenega dela, pridobiti njen odziv. Po njenem je kodeks kršil tudi Stepišnik, ki da je soodgovoren za objavo obtožb na njen račun.

Zupaničeva je v odgovoru častnemu razsodišču pojasnila, da na obtožbe res ni iskala odziva Delićeve, ker je prispevek nastajal v poznih večernih urah in je bilo že pozno, ji je pa uredništvo Večera že naslednje jutro dalo možnost, da se odzove, česar pa ni sprejela. Poleg tega se ji je uredništvo takoj opravičilo na spletu, naslednji dan pa tudi v tiskani izdaji. Podobno je povedal Stepišnik.

Častno razsodišče je v odločitvi zapisalo, da je uredništvo po objavi prispevka sicer naredilo vse, da bi zmanjšalo škodo, "vendar pa opravičilo ne more popraviti dejstva, da ne Jelka Zupanič, ne uredništvo pred objavo hude obtožbe nista niti poskušala pridobiti odziva Delićeve". Zato je ugotovilo, da sta novinarka in urednik kršila 3. člen kodeksa, ki pravi, da mora novinar pri objavljanju informacij, ki vsebujejo hude obtožbe, pridobiti odziv tistih, ki jih te informacije zadevajo, praviloma v istem prispevku, sicer pa takoj, ko je mogoče. Nista po po mnenju razsodišča kršila dveh drugih členov kodeksa Društva novinarjev Slovenije (DNS), kar jima je prav tako očitala Delićeva.

Postopek zoper odgovornega urednika Portala Plus Steinbucha je pred častnim razsodiščem sprožil nekdanji direktor Radia Center in solastnik Zavoda za razvoj neodvisnega radia Aleksander Žišt, ki je menil, da je urednik v prispevku Megabiznis: Nova radijska mreža z največjim tržnim deležem do zastonj frekvenc še pod Cerarjevo vlado, kršil več členov kodeksa.

Častno razsodišče je v postopku ugotovilo, da je Steinbuch kršil štiri člene, in sicer zato, ker ker v prispevku ni predložil dokazov za nekatere trditve, ker ni pridobil ustreznega odziva Žišta, ker je zamolčal nekatere pomembne informacije in ker iz nekaterih delov prispevka ni razvidna razlika med poročilom o dejstvih in komentarji avtorja. Ni pa Steinbuch po mnenju razsodišča kršil nekaterih drugih členov kodeksa, kar mu je očital Žišt.