c S

Na tokratnem referendumu prvič vsa volišča dostopna invalidom

29.03.2018 15:38 Ljubljana, 29. marca (STA) - Državna volilna komisija (DVK)je danes začela priprave na izvedbo referenduma o zakonu o drugem tiru po tistem, ko je v torek sklenila, da bodo volivci o zakonu ponovno odločali 13. maja. Tokratno referendumsko glasovanje bo prvo, na katerem bodo morala biti vsa volišča dostopna invalidom.

DVK je tako na današnji seji sprejela rokovnik opravil, ki so potrebna za izvedbo referenduma, določila vsebino in obliko glasovnice ter pripravila navodila volilnim komisijam in volilnim odborom za izvedbo referenduma.

Navodila volilnim komisijam tokrat vsebujejo novost glede dostopnosti volišč invalidom. DZ je namreč lani z novelo zakona o volitvah v DZ na podlagi odločbe ustavnega sodišča določil, da morajo biti invalidom dostopna vsa volišča. Ta določba se je začela uporabljati 1. februarja letos, kar pomeni, da bo tokratno referendumsko odločanje prvo, za katero bo veljala.

Novost povzroča nemalo težav pri izvedbi referenduma, saj nekatera volišča niso dostopna invalidom, zato bodo morale okrajne volilne komisije kakšnega tudi ukiniti oziroma združiti z novim. Če pa na območju volišča ni objekta, ki bi bil dostopen invalidom, je DVK danes okrajnim volilnim komisijam naročila, naj preučijo možnost postavitve bivalnega kontejnerja. V primerih združevanja ali ukinitve posameznih volišč pa morajo volilne komisije o tem takoj obvestiti javnost, je v navodilu še zapisala DVK.

Člani DVK so sprejeli tudi rokovnik opravil, ki so potrebna za izvedbo ponovljenega referenduma o zakonu o drugem tiru. Roki za volilna opravila začnejo teči s 3. aprilom, referendumska kampanja pa se bo uradno začela 13. aprila. Končati se mora najpozneje 24 ur pred dnem glasovanja, torej 11. maja opolnoči.

Tisti, ki bodo želeli vstopiti v kampanjo, bodo morali do 17. aprila DVK sporočiti organizatorja kampanje ter odpreti poseben transakciji račun.

Volivci, ki stalno prebivajo v tujini, bodo lahko na referendumu glasovali po pošti ali na diplomatsko-konzularnem predstavništvu, a morajo to do 27. aprila sporočiti DVK. Tudi volivci v bolnišnicah, zaporih ali domovih za upokojence bodo lahko glasovali po pošti, za tak način glasovanja pa se morajo prijaviti do 2. maja. Na enak način lahko glasujejo tudi invalidi.

Med 8. in 10. majem pa bo na sedežih okrajnih volilnih komisij oziroma upravnih enotah glas mogoče oddati predčasno.

Rok, do katerega je mogoče zahtevati nekatere posebne oblike glasovanja, pa se bo iztekel 9. maja. Volivci, ki bi želeli glasovati zunaj kraja stalnega prebivališča, bodo to na dan glasovanja lahko storili na posebnih voliščih, imenovanih omnia. Do tega dne bo mogoče zaprositi tudi za glasovanje na domu, za glasovanje v Sloveniji pa se lahko prijavijo tudi volivci, ki sicer stalno prebivajo v tujini.

Ponovno referendumsko glasovanje bo 13. maja, teden dni pozneje bodo prešteli še glasovnice, ki bodo prispele po pošti iz Slovenije, 21. maja pa še tiste iz tujine. Izid referenduma bo uradno znan do 10. julija, ko bo DVK sprejela poročilo.

Organizatorji kampanje bodo morali v štirih mesecih po dnevu glasovanja zapreti posebne transakcijske račune ter pripraviti poročilo o financiranju kampanje.

Ponovno glasovanje je sicer potrebno, ker je vrhovno sodišče razveljavilo izid referenduma, ki ga je na sodišču izpodbijal pobudnik referenduma Vili Kovačič. Sodišče je DVK naložilo, naj razpiše ponovno glasovanje.

Referendum je sicer potekal 24. septembra, udeležilo se ga je 20,55 odstotka volilnih upravičencev. Zakon je podprlo 53,47 odstotka vseh, ki so veljavno glasovali, proti pa jih je glasovalo 46,47 odstotka.