c S

Janoš Kern novi državni svetnik

29.03.2018 15:37 Ljubljana, 29. marca (STA) - Državni svet bo odslej deloval v popolni sestavi. Elektorji so namreč na današnjem volilnem zboru za novega državnega svetnika, ki bo predstavljal področje kulture in športa, izvolili direktorja ustanove Imago Sloveniae Janoša Kerna, so sporočili iz DVK. DS bo njegov mandat predvidoma potrdil na aprilski redni seji, so za STA pojasnili v DS.

Volilnega zbora se je od skupaj 45 elektorjev udeležilo 32. Veliko večino glasov, 26, so namenili Kernu, ki so ga predlagala številna kulturna društva. Njegovi protikandidati so bili Sašo Hribar, Alen Jelen in Stanislav Glažar.

Državni svet, ki se je konstituiral 21. decembra, je namreč doslej deloval v okrnjeni sestavi. Na volitvah, ki so potekale 22. in 23. novembra, je bilo namreč izvoljenih le 39 svetnikov. Pri predstavniku kulture in športa pa se je zapletlo pri vprašanju, koliko elektorskih glasov bodo imela pri njegovi izvolitvi kulturna in koliko športna društva.

Društvo oblikovalcev Slovenije se je namreč pritožilo zaradi števila elektorjev športnih organizacij, njihova pritožba pa je romala vse do ustavnega sodišča. To je pritožniku ugodilo in zadržalo izvedbo volitev predstavnika za področje kulture in športa.

Državna volilna komisija (DVK) je nato morala na novo določiti število elektorjev športnih organizacij, o čemer je v nadaljnjem postopku vrhovno sodišče odločalo še dvakrat, prvič na novo pritožbo društva oblikovalcev, drugič pa športnih organizacij. Te so se obrnile tudi na ustavno sodišče, ki pa je pritožbo zavrnilo.

Za vsako od športnih organizacij je DVK sicer določila po enega elektorja. Ker je bila odločitev pravnomočna, je DVK za danes sklicala volilni zbor.