c S

Nussdorferjeva za takojšnjo celovito sanacijo Celjske kotline

29.03.2018 14:36 Celje, 29. marca (STA) - Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je danes v Celju pripravila tretje srečanje glede okoljske sanacije Celjske kotline. Na srečanju se je zavzela za takojšnjo celovito sanacijo Celjske kotline in ocenila, da zadeve s strani okoljskega ministrstva potekajo absolutno prepočasi.

Varuhinja je pojasnila, da so že večkrat terjali pospešitev sanacije, saj bi se le tako preprečile mnoge kršitve pravice do zdravega življenjskega okolja in zaščitila pravica ljudi do življenja v zdravem in zavarovanem okolju. Žal pa ne moremo poročati o napredku, je opozorila Nussdorferjeva.

Po njenih besedah jim je ministrstvo za okolje poročalo o njihovih aktivnostih v zvezi s sanacijo. Javni razpis za izdelavo idejnega projekta za remediacijo zemljin in sanacijo parcele s programom terenskih in laboratorijskih raziskav geo in hidrosfere za potrebe izdelave projektov remediacije zemljin in sanacije parcele Teharje je tako v zaključni fazi.

Vsi revizijski postopki so zaključeni in je podana možnost podpisa pogodbe z izbranim izvajalcem. Delovna skupina za sanacijo Celjske kotline pa se je nazadnje sestala 14. junija 2016, kar je za varuhinjo nesprejemljivo. Okoljsko ministrstvo namreč meni, da je pogoj za nadaljevanje dela omenjene delovne skupine sprejete uredbe o stanju tal, ki pa jo zaradi nasprotovanja javnosti v času javne obravnave niso posredovali v nadaljnji sprejem vladi. Ministrstvo je sicer napovedalo, da bo letos nadaljevalo aktivnosti v zvezi z omenjeno uredbo.

"V nadaljevanju se je ministrstvo sklicevalo še na težave pri spreminjanju okoljske zakonodaje. Osnutek prenovljenega zakona o varstvu okolja je bil v javni obravnavi do sredine septembra 2017. Ministrstvo naj bi preučevalo pripombe iz javne obravnave in bo pripravilo nov osnutek zakona, ki ga bo znova poslalo v javno obravnavo, predvidoma letošnjo pomlad," je še dejala varuhinja.

Poslanka SMC Janja Sluga je spomnila, da je januarja letos v DZ vložila predlog zakona o sanaciji Celjske kotline, ker je ocenila, da druge poti preprosto ni. Poudarila je, da se Celjani že tri desetletja trudijo glede sanacije kotline, a brez uspeha.

"Podlage za sanacijo Celjske kotline so bile sprejete že leta 2013, a se do danes ni zgodilo skoraj nič. Neke pripravljenosti s strani okoljskega ministrstva preprosto ni. Potrebovali bi cela dva mandata, da sprejmemo to, kar predlaga okoljsko ministrstvo, to pa je za nas nesprejemljivo," je še dodala Sluga.

Okoljsko ministrstvo sanacijo Celjske kotline, ki je bila napovedana že za leto 2016, zdaj napoveduje za prihodnje leto. Po navedbah ministrstva je treba pri pripravi omenjene uredbe nekatere vsebine temeljito nadgraditi ter jih povezati tudi z nastajajočim novim zakonom o varstvu okolja.

Eno od območij, kjer bo potrebna sanacija, je Bukovžlak. Sanacija tega šest hektarjev velikega zemljišča ob sedanji Cinkarni Celje naj bi po neuradnih informacijah stala 2,8 milijona evrov. Na območju so desetletja odlagali nekdanje cinkarniške odpadke in delno odpadke, nastale pri rušenju stare cinkarne.