c S

Vesel ob predaji letnega poročila računskega sodišča predstavil načrte za prihodnje delo

29.03.2018 12:09 Ljubljana, 29. marca (STA) - Predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel je predsedniku DZ Milanu Brglezu danes predal letno poročilo sodišča za lani. Poleg predstavitve dosežkov lanskega leta je Vesel predstavil načrte za prihodnost, saj v Sloveniji obstaja še kar nekaj javnofinančnih težav, ki jih namerava sodišče nasloviti, med drugim vprašanje črpanja evropskih sredstev.

Računsko sodišče bo v prihodnje več pozornosti namenilo tudi vprašanju trajnostnega razvoja, saj ima Slovenija po njegovih besedah izjemno naravno bogastvo, ki ga je potrebno zaščititi. Med perečimi odprtimi težavami je tudi socialni položaj ranljivejših skupin, ki se slabša. "Tudi to bo treba spremljati," je po predaji v izjavi medijem poudaril Vesel.

Čeprav je zadovoljen s sodelovanjem z DZ, pa je Vesel izrazil obžalovanje, da v tem mandatu DZ niso uspeli urediti vprašanja sprememb zakona o javnih financah, ki je temeljni akt pri revidiranju. "Treba bo paziti tudi na neodvisno delovanje računskega sodišča in drugih institucij," je opozoril. Vlada namreč lahko v krepki meri poseže v finančni položaj računskega sodišča.

Računsko sodišče je lani izdalo več kot 60 revizij, med odmevnejšimi izsledki pa je Vesel izpostavil tiste, ki kažejo, da je na področju zdravstva še veliko nerešenih problemov, predvsem na področju poslovanja bolnišnic in drugih zdravstvenih zavodov in optimizacije procesov. "Veliko smo se lani ukvarjali tudi z vprašanjem okolja in evropskih sredstev, kjer s črpanjem gotovo ne moremo biti zadovoljni," je dodal.

Brglez se je strinjal, da je sodelovanje med DZ in računskim sodiščem dobro. "Vsekakor je računsko sodišče institucija, ki ji tudi DZ kot zakonodajna veja oblasti zelo zaupa, drugače se ne bi pri nekaterih najbolj kočljivih vprašanjih v tem mandatu obrnili nanjo," je ocenil.