c S

Avstrijski notranji minister za popolno zaustavitev azilnih postopkov v EU

29.03.2018 12:08 Dunaj, 29. marca (STA) - Avstrijski notranji minister Herbert Kickl iz vrst avstrijskih svobodnjakov se je nedavno v pogovoru za avstrijski novičarski portal oe24.TV zavzel, da v državah članicah EU sploh ne bi več prihajalo do azilnih postopkov. Predlagal je ustanovitev tranzitnih območij za prosilce za azil v severni Afriki, kjer bi ti počakali na rešitev prošenj.

Nadaljevanje poti proti Evropi naj bi jim po načrtih Kickla dovolili samo v primeru, če bi dobili pozitiven odgovor na prošnjo za azil. Hkrati se je zavzel, da Avstrija ne bi sprejela nobenega begunca več.

Po podatkih avstrijskega notranjega ministrstva se je prihod beguncev v Avstrijo letos bistveno zmanjšal. V prvih dveh mesecih letošnjega leta so zabeležili zgolj 2688 prošenj za azil, kar je 37,7 odstotka manj kot pred letom dni in zgolj petina v primerjavi z letom 2015, ko je Avstrija zabeležila vrhunec begunskih prihodov. Vse to naj bi bila posledica sporazuma med EU in Turčijo o sprejemu beguncev, zaostritve nadzora na mejah ter zaprtja balkanske begunske poti, še navaja oe24.TV.

Avstrijski organi so letos hkrati izgnali več zavrnjenih prosilcev za azil. V prvih dveh mesecih so jih tako izgnali, ali pa je Avstrijo prostovoljno zapustilo 1339 oseb, lani v prvih dveh mesecih jih je bilo 1156. Razlog za 16-odstotno povečanje izgnanih zavrnjenih prosilcev za azil naj bi bil v tem, da so dovoljeni izgoni tudi v Afganistan.