c S

Vlada predvidoma tudi o pobudi za izgon ruskih diplomatov

29.03.2018 07:52 Ljubljana, 29. marca (STA) - Vlada, ki opravlja tekoče posle, bo na današnji seji predvidoma razpravljala tudi o pobudi za izgon ruskih diplomatov po napadu na bivšega ruskega dvojnega agenta z živčnim plinom v Veliki Britaniji. Za izgon ruskih diplomatov se je na pobudo Londona odločila večina držav članic EU, ne pa tudi Slovenija.

Zunanji minister Karl Erjavec, ki opravlja tekoče posle, je v sredo napovedal, da bo za današnjo sejo vlade pripravil informacijo glede napada z živčnim strupom v Veliki Britaniji in pobude za izgon ruskih diplomatov. Sam sicer ne bo predlagal nobenih ukrepov.

Erjavec je še pojasnil, da bo vladna služba za zakonodajo pripravila natančen odgovor, ali to vprašanje spada pod "tekoče posle" ali ne. "Mnenja se nagibajo, da to ni stvar vlade, ki opravlja tekoče posle. Tudi predsednik DZ tako meni," je dejal Erjavec.

Slovenija je ena redkih držav, ki se ni pridružila pobudi več držav, da zaradi napada na dvojnega ruskega agenta Sergeja Skripala in njegovo hčer Julijo 4. marca v Veliki Britaniji, za kar naj bi bila odgovorna Rusija, izžene ruske diplomate. Najprej je Velika Britanija izgnala 23 ruskih diplomatov, od ponedeljka pa se je tej pobudi pridružilo še 26 držav. Največ, 60 ruskih diplomatov bodo izgnale ZDA. Še 18 članic EU pa 59.