c S

Vlada danes tudi o sodelovanju v referendumski kampanji

29.03.2018 07:52 Ljubljana, 29. marca (STA) - Vlada, ki opravlja tekoče posle, bo na današnji seji med drugim odločala o predlogu ministrstva za infrastrukturo, naj ne sodeluje v referendumski kampanji pred ponovljenim glasovanjem o zakonu o drugem tiru. Na ministrstvu namreč menijo, da je absurdno, da bi morala vlada zagovarjati tudi stališča proti zakonu, ki ga je sama pripravila.

Sodelovanje vlade v lanski kampanji pred referendumom o zakonu o drugem tiru je privedlo do razveljavitve izida septembrskega referenduma, to odločitev vrhovnih sodnikov pa je premier Miro Cerar označil za kapljo čez rob in nekaj ur po razglasitvi sodbe odstopil s položaja.

Vlada je namreč po oceni vrhovnega sodišča s proračunskimi sredstvi financirala nedopustno enostransko kampanjo. Že pred tem je ustavno sodišče odločilo, da se vlada v referendumu lahko javno izreče za ali proti zakonu, vendar pa lahko proračunska sredstva porablja samo, če v svojih informacijah predstavlja tako razloge, ki zakon podpirajo, kot tiste, ki mu nasprotujejo.

Pristojni infrastrukturni minister Peter Gašperšič, ki opravlja tekoče posle, je v sredo ponovil, da vlada kot predlagateljica zakona v skladu z usmeritvami sodišča ne more uravnoteženo zagovarjati argumentov za in proti zakonu, ki ga je sama pripravila in ga je DZ z absolutno večino tudi potrdil. Kljub verjetni odsotnosti vlade v kampanji bodo sicer volivce v nujnost uveljavitve zakona poskušali prepričati v koalicijskih SMC in SD.

Vlada bo danes med drugim odločala tudi o predlogu gospodarskega ministrstva o polletnem podaljšanju uredbe o oblikovanju cen naftnih derivatov. Obravnavali bodo tudi predlog načrta vlaganj v promet in prometno infrastrukturo za obdobje 2018-2023. Gre za prvi šestletni načrt vlaganj, ki bo pripravljen vsako leto.