c S

Gašperšič upa na sprejem novele energetskega zakona v tem mandatu

28.03.2018 16:56 Ljubljana, 28. marca (STA) - Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič si želi, da bi DZ v tem mandatu še obravnaval in sprejel novelo energetskega zakona. Kot je dejal ob odhodu s srečanja koalicije, so "novelo po dveh poskusih sprejemanja skrčili na najnujnejše, kar je potrebno za prenos evropskih direktiv". S potrditvijo bi se tako izognili morebitnim sankcijam iz Bruslja.

Minister, ki opravlja tekoče posle, je pojasnil, da imajo še nekaj zakonskih predlogov, ki so bili na vladi že sprejeti in poslani v parlamentarno proceduro, za katere si prizadevajo, da bi bili sprejeti v tem mandatu DZ.

"Predvsem si želim, da bi državni zbor še obravnaval in tudi sprejel novelo energetskega zakona," je poudaril. S tem sprejemom bi se po pojasnilih ministra pravzaprav zaščitili pred morebitnimi sankcijami s strani Evropske komisije.

Evropska komisija je Sloveniji že poslala uradni opomin, ker med drugim ni v celoti izpolnila obveznosti, da morajo biti energetske izkaznice za stavbe, v katerih se na skupni uporabni tlorisni površini nad 250 kvadratnih metrov pogosto zadržuje javnost, prikazane na vidnem mestu in jasno opazne javnosti. Gre za trgovine, nakupovalne centre, restavracije, gledališča, banke in hotele.

Če Slovenija predpisanih določil ne implementira v zakonodajo, bi to lahko imelo težke finančne posledice, ki pa jih je težko vnaprej oceniti, saj kazen določi Sodišče EU.

"Menimo, da je ta sprejem res nujen in kot razumem, bo obravnavan na seji odbora, tako da računam tudi na sprejem novele," je dodal.

Poleg omenjene novele si na ministrstvu prizadevajo za potrditev sprememb železniške zakonodaje, s katero bi Slovenija prav tako prenesla evropske direktive. Čas zato ima sicer država do konca leta, a je po pojasnilih ministra za implementacijo po potrditvi zakonskih sprememb potrebnih še nekaj aktivnosti.

Dotaknil se je tudi četrtkove seje vlade, na kateri bo infrastrukturno ministrstvo vladi predlagalo, naj ne sodeluje v ponovljeni referendumski kampanji o zakonu o drugem tiru. Ponovil je stališče, da vlada kot predlagateljica zakona v skladu z usmeritvami ustavnega in vrhovnega sodišča ne more uravnoteženo zagovarjati argumentov za in proti zakonu, ki ga je sama pripravila in ga je DZ z absolutno večino tudi potrdil.