c S

V Budimpešti obrambni ministri Pobude za obrambno sodelovanje držav Srednje Evrope

28.03.2018 16:51 Budimpešta/Ljubljana, 28. marca (STA) - V madžarski prestolnici Budimpešta je v torek in danes potekalo srečanje obrambnih ministrov Pobude za obrambno sodelovanje držav Srednje Evrope (CEDC), ki se ga je udeležila tudi ministrica za obrambo Andreja Katič.

Na srečanju so ministri razpravljali o varnostnih razmerah v regiji in na Zahodnem Balkanu ter o možnosti reševanja morebitnega poslabšanja razmer na področju migracij v okviru skupnega akcijskega načrta. Ministri so v svojih razpravah izpostavili vodilno vlogo ministrstev za notranje zadeve pri reševanju migracijskih razmer, pri čemer so podprli možnost, da ob izrednem poslabšanju položaja in skladno z nacionalno zakonodajo pri tem pomagajo tudi oborožene sile, so danes sporočili z ministrstva za obrambo.

Dodali so, da je bil velik del razprav namenjen tudi izmenjavi stališč glede možnosti skupnega sodelovanja držav CEDC v okviru stalnega strukturnega sodelovanja na področju varnosti in obrambe EU (PESCO). Kot je poudarila ministrica Andreja Katič, Slovenija daje velik poudarek obrambnemu sodelovanju v okviru PESCO.

Ob koncu srečanja so ministri sprejeli kratko deklaracijo, v kateri so poudarili pomen reševanja migracijske problematike na ravni EU, ohranjanja stabilnosti na Zahodnem Balkanu ter pripravljenosti iskanja možnosti skupnega sodelovanja v okviru PESCO.

Ministrica Katič se je v Budimpešti ob robu zasedanja ločeno srečala z obrambnima ministroma Madžarske in Avstrije, Istvanom Simicskom in Mariom Kunaskom.

Z ministrom Simicskom sta največ pozornosti namenila pregledu sodelovanja med državama na obrambnem in vojaškem področju, pri čemer sta se strinjala, da je sodelovanje zelo uspešno, saj že 20 let poteka na številnih področjih skupnega interesa. Tudi na srečanju z avstrijskim ministrom za obrambo je bilo izpostavljeno zelo dobro obrambno in vojaško sodelovanje med državama, so še sporočili z Morsa.