c S

Majcnova z župani občin v TNP o številnih še odprtih težavah

28.03.2018 16:50 Bohinj, 28. marca (STA) - Ministrica za okolje in prostor Irena Majcen se je danes v Bohinju sestala s predstavniki Triglavskega narodnega parka in parkovnih občin. Medtem ko je Majcnova izpostavila, da so v njenem mandatu izpeljali nekatere zakonske spremembe, sprejeli načrt upravljanja in imenovali direktorja zavoda, pa so župani znova opozorili na številne probleme.

Majcnova se je z župani srečala že ob prevzemu funkcije pred tremi leti in pol, ko so ji predstavili vrsto odprtih težav. "Zavedam se takratne diskusije in se mi je zdelo potrebno, da se ob zaključku mandata znova srečam z župani in da na podlagi njihovih pripomb, ki jih imajo še vedno, ugotovim, kaj je treba prenesti na moje naslednike," je dejala Majcnova.

Izpostavila je, da so v zadnjem času, sicer z nekaj težavami, vendarle uspeli imenovati direktorja javnega zavoda TNP za polni štiriletni mandat in župani so, kot ugotavlja Majcnova, z načinom komunikacije zadovoljni.

Sprejet je bil tudi načrt upravljanja, ki predvideva soinvestiranje v višini 90 milijonov evrov. Majcnova meni, da je načrt treba izvesti in zagotoviti finančna sredstva, kar pa je naloga več ministrstev.

"Verjamem, da župani z vrednostjo finančnih sredstev niso zadovoljni, sama pa stremim k temu, da bi vsaj to, kar je zapisano v načrt upravljanja, vlada v naslednjem mandatu tudi zagotovila," je dejala in izpostavila, da je njena naloga, da svojemu nasledniku prenese potrebo po zagotovitvi finančnih sredstev za uresničitev ukrepov iz načrta upravljanja.

"Deloma smo spremenili tudi zakon o TNP, tako da smo za Bohinj rešili najakutenjše zadeve, za Pokljuko smo zagotovili legalizacijo zgrajene akumulacije, za Vogel pa smo zagotovili, da državni prostorski načrt ni več pogoj za njegov razvoj," je navedla Majcnova.

Danes je prišla v Bohinj, čeprav je bohinjska občina zoper državo vložila tožbo zaradi neizpolnjevanja zakona o TNP, po katerem bi lokalnim skupnosti za infrastrukturna vlaganja na območju parka pripadalo 80-odstotno sofinanciranje projektov.

Kot je izpostavil bohinjski župan Franc Kramar, je bohinjska občina od sprejetja zakona leta 2010 na območju parka v komunalno in drugo infrastrukturo vložila osem milijonov evrov, dobila pa niti evra. Ker so bile vse prošnje neuspešne, se je sedaj odločila, da bo pripadajočih šest milijonov od države poskusila izterjati po sodni poti.

Majcnova je povedala, da je s tožbo seznanjena. "Prav je, da so stvari, ki so na nek način zastavljene, izvedene," je dejala, a glede upravičenosti tožbe ni zavzela jasnega stališča. Kot je izpostavila, prepušča sodišču, da ugotovi, ali je tožba upravičena in v kolikšni meri. Če bo bohinjska občina uspešna, pa verjame, da bodo k takšnim tožbam pristopile tudi druge parkovne občine.

Parkovne občine vztrajajo tudi pri odprtju zakona o TNP, saj lanske spremembe zakona, o katerih je govorila ministrica, niso odgovarjale na zahteve občin. Kot je izpostavil Kramar, so krajani sklenili, da želijo nekatera območja izločiti iz parka. Prav tako ni realiziran člen zakona, ki govori, da bi moral biti sedež javnega zavoda TNP v parkovni občini z največ prebivalstva v parku, daj ta ostaja izven parka, na Bledu.

Majcnova je glede odprtja zakona dejala: "Ni se dalo v tej časovni stiski, sedaj pa je prepozno in bo to naloga naslednjega ministra." Tudi sama sicer meni, da je nekatere stvari v zakonu treba spremeniti. Izpostavila je neskladnost, ki v tolminski občini ovira izvedbo kolesarskih prireditev. "To je najmanj, kar je treba popraviti. Kaj je treba več, pa predlagam, da se pusti v nadaljevanju strokovnim službam in potem tudi poslancem," je dejala.