c S

Podporniki neodvisnosti v katalonskem parlamentu branijo pravico Puigdemonta do položaja predsednika

28.03.2018 16:47 Barcelona, 28. marca (STA) - Neodvisnosti naklonjeni poslanci v katalonskem parlamentu tudi po aretaciji nekdanjega regionalnega voditelja Carlesa Puigdemonta ne popuščajo v podpori politiku. Tri stranke so danes v parlamentu v Barceloni sprejele dve resoluciji, v katerih branijo "politične pravice" Puigdemonta, tudi možnost, da znova postane predsednik Katalonije.

Resoluciji imata sicer zgolj simboličen značaj in ne spreminjata dejanske ureditve, v kakršni trenutno 55-letni Puigdemont ne more biti izvoljen na položaj regionalnega voditelja, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Špansko pravosodje mu med drugim v okviru prizadevanj za neodvisnost očita kaznivo dejanje upora, za kar je zagrožena dolgoletna zaporna kazen.

Puigdemonta, ki je od jeseni živel prostovoljnem izgnanstvu v Belgiji, so na podlagi evropskega pripornega naloga v nedeljo aretirali na avtocestnem postajališču v Nemčiji. Vse odtlej je v priporu v mestu Neumünster, kjer bo ostal vsaj do odločitve pravosodja v zvezni deželi Schleswig-Holstein glede morebitne izročitve.

V Kataloniji so sicer pred tremi meseci potekale regionalne volitve, na katerih so zagovorniki neodvisnosti znova osvojili večino poslanskih sedežev. A pokrajina, ki je vse od razglasitve neodvisnosti 27. oktobra lani pod neposrednim upravljanjem s strani Madrida, še vedno nima delujoče vlade, saj je večina najvidnejših neodvisnosti naklonjenih politikov bodisi v priporu bodisi v tujini.

Vodja levega zavezništva Catalunya En Comu Xavier Domenech je danes v parlamentu kot alternativo predlagal izvolitev neodvisnega kandidata na položaj predsednika pokrajine, da bi tako razrešili politično krizo.

Med katalonskimi politiki, ki jih španske oblasti prav tako iščejo zaradi prizadevanj za neodvisnost, je tudi nekdanja ministrica Clara Ponsati. Danes se je na podlagi evropskega pripornega naloga predala policiji na Škotskem. Še danes naj bi stopila pred sodnika, poroča francoska tiskovna agencija AFP.