c S

Komisija po aferi Selmayr pripravljena na pogovore o izboljšanju kadrovskih predpisov

28.03.2018 07:27 Bruselj, 27. marca (STA) - V Evropskem parlamentu so še vedno kritični zaradi netransparentnega napredovanja Martina Selmayrja, a vse kaže, da nezakonitosti ne morejo očitati. Evropski komisar za človeške vire Günther Oettinger je danes izrazil pripravljenost na pogovore o izboljšanju kadrovskih predpisov in pozval parlament, naj potrdi zakonitost imenovanja.

Bliskovito napredovanje šefa kabineta predsednika komisije Jean-Clauda Junckerja na najvišji položaj v administraciji institucije sproža burne odzive. Evropski parlament se je odločil, da bo zadevo preiskal njegov odbor za proračunski nadzor.

Komisar Oettinger je danes na zaslišanju pred parlamentarnim odborom dve uri in pol branil sporno imenovanje, pri čemer je večinoma ponavljal, da je bilo povsem v skladu s predpisi in da je Selmayr povsem usposobljen za ta položaj.

Vodja odbora Inge Grässler iz vrst najvplivnejše politične skupine, desnosredinske Evropske ljudske stranke (EPP), je opozorila na tri sporne vidike: element presenečenja, hitrost postopka in problematičnost takšnih manevrov z vidika kariernih uradnikov.

Razprava je bila na trenutke precej ostra. Poslanci so Selmayrja, ki so ga mediji opisovali že kot Machiavellija, Rasputina in protagonista Hiše iz kart Franka Underwooda, med drugim primerjali s kardinalom Mazarinom iz časa Ludvika XIV. in s Fridrikom Velikim.

Kaže, da se je Selmayr učil pri Fridriku Velikem, ki je ob vsaki priložnosti takoj zavzel ozemlje, češ da se bodo vselej našli pravniki in zgodovinarji, ki bodo utemeljevali njegov prav, je dejal predstavnik Zelenih Indrek Tarand. "Pa je to dobra strategija za nas?" se je vprašal.

Selmayrjevo imenovanje je sprožilo burno razpravo v bruseljskem balonu in v medijih ter precej nejevolje, ta slab zrak moramo očistiti, pa je poudaril poslanec iz EPP Petri Sarvamaa in izpostavil, da je ključno vprašanje, ali je očitno pomanjkanje transparentnosti ogrozilo integriteto.

Predstavnica evropskih socialdemokratov (S&D) Ines Ayala Sender pa je izpostavila, da je treba razpravljati o tem, kako izboljšati pravila, da v prihodnje ne bodo zagotavljala le spoštovanja črke, temveč tudi duha zakona.

Evropski liberalci (Alde) so bili spet ostri. Njihov član Gerben-Jan Gerbrandy je Selmayrjevo napredovanje označil za "administrativni udar" ter opozoril, da to resno škodi verodostojnosti EU in da bo zasenčilo prihodnje evropske volitve.

V združeni levici (GUE/NGL) so komisiji očitali, da je popolnoma izgubila stik z družbo in da medije obravnava kot otroke. Kot politično telo bi se komisija morala soočiti s kritiko družbe in medijev, je poudaril predstavnik levice Dennis de Jong.

Ta komentar se je med drugim nanašal na tvit namestnika glavnega govorca komisije Alexandra Wintersteina ob objavi 80 strani odgovorov na 134 vprašanj odbora minuli konec tedna, naj se "bruseljski balon" zdaj začne ukvarjati s pomembnimi vprašanji.

Očitno prevladuje mnenje, da nezakonitosti v postopku imenovanja sicer ni, a da ne odmeva dobro v javnosti. Evropski poslanec iz S&D Derek Vaughan je opozoril, da se kaj takšnega ne sme več ponoviti, in Oettingerja vprašal, ali bo predlagal spremembe predpisov.

Komisar je izpostavil, da kadrovski predpisi veljajo za vse institucije enako, in dejal, da bo z veseljem sodeloval v pogovorih vseh institucij o tem, ali je te predpise, ki se njemu sicer zdijo zelo sodobni, treba izboljšati.

Odbor bo po današnjem zaslišanju pripravil resolucijo, o kateri naj bi evropski poslanci glasovali na plenarnem zasedanju 19. aprila.