c S

Mogherinijeva po srečanju z Vučićem: Kar se je zgodilo včeraj, se ne sme ponoviti

28.03.2018 07:28 Beograd, 27. marca (STA) - V Beogradu sta se zvečer nenapovedano sešla srbski predsednik Aleksandar Vučić in visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini. V pogovoru je Mogherinijeva izrazila obžalovanje zaradi ponedeljkovih dogodkov na Kosovu in zatrdila, da "kar se je zgodilo včeraj, se ne sme več ponoviti", so zapisali v skupnem sporočilu za javnost.

Mogherinijeva nenapovedano obiskala Vučića, potem ko so posebne enote kosovske policije v ponedeljek v Mitrovici aretirale vodjo srbskega vladnega urada za Kosovo Marka Đurića in ga izgnale v Srbijo, v Beogradu pa so incident označili za brutalno provokacijo in najhujše kriminalno dejanje.

Voditelja sta govorila o zadnjem dogajanju in prihodnosti dialoga med Beogradom in Prištino. Kot so še zapisali v skupnem sporočilu po srečanju, sta se Vučić in Mogherinijeva na odkrit, iskren in konkreten način pogovorila o novih načinih nadaljevanja dela in reševanja težav med Srbijo in Kosovom.

Mogherinijeva je na srečanju, ki je trajalo več kot dve uri, dejala, da Evropska unija pričakuje miren, moder in zadržan pristop.

Tako srbski predsednik kot visoka zunanjepolitična predstavnica EU sta se strinjala, da je v nacionalnem in državnem interesu Srbije ohranjati stabilnost, mir in napredovanje na poti k Evropski uniji.