c S

Koalicija danes o zakonih, ki jih še namerava spraviti pod streho

28.03.2018 09:54 Ljubljana, 28. marca (STA) - Prvaki strank vlade Mira Cerarja, ki opravlja tekoče posle, bodo danes razpravljali o aktualnih zadevah ter se med drugim pogovorili o vsebinah, ki jih lahko uskladijo in v tem mandatu še spravijo pod streho. Poudarjajo predvsem zaščito NLB ter ustavni zakon, pričakovati pa je, da bodo danes spregovorili tudi o vprašanju ruskih diplomatov.

Skoraj vse stranke so poenotene, da morajo do volitev, ki bodo konec maja ali v začetku junija, NLB ustrezno zaščititi pred hrvaškimi sodišči ter dokončati tudi postopek glede dopolnitve ustavnega zakona. Predlog sta v parlamentarni postopek vložili SDS in NSi, ustavna komisija DZ pa je potrdila strokovno skupino, ki bo predlog preučila in morda spremenila.

Če želijo stranke sprejeti še kakšen zakon, pa lahko to storijo le na izredni seji DZ, saj je po odstopu premierja Mira Cerarja in prenehanju mandata njegove vlade tudi delo v DZ spremenjeno. Aprilske redne seje, na katero je bilo sicer uvrščenih precej zakonov, ne bo.

Tako se morajo stranke dogovoriti, katere vsebine so prioritetne. Vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer je v torek pojasnila, da se o tem, kje lahko najdejo skupen jezik, pogovarjajo tudi z drugimi poslanskimi skupinami.

Vlado, ki opravlja tekoče posle, pa čaka še nekaj drugih aktualnih tematik. Med drugim vprašanje priznanja Palestine ter tudi usklajene diplomatske akcije članic EU z izgonom ruskih diplomatov, ki se mu Slovenija ni pridružila. O tem vprašanju bo vlada verjetno razpravljala na četrtkovi seji.

Medtem stranke hitijo s pripravami na volitve, danes se jim bosta posvetila vodstvo stranke DeSUS ter izvršni odbor. So v zadnji fazi oblikovanja kandidatnih list, ponovno pa bodo razpravljali tudi o programskih izhodiščih. Volilni program bodo sicer predstavili na aprilski programski konferenci.