c S

Predlog dopolnitve zakona o gasilstvu primeren za nadaljnjo obravnavo

27.03.2018 17:40 Ljubljana, 27. marca (STA) - DZ je s 34 glasovi za in 28 proti sklenil, da je predlog dopolnitve zakona o gasilstvu, ki so ga pripravili v SDS, primeren za nadaljnjo obravnavo. Za takšen sklep so glasovali poslanci SDS, NSi in DeSUS, proti pa SMC in Levice. Poslanci SD niso glasovali ali pa so se glasovanja vzdržali.

Po predlogu bi delodajalcu, ki zaposli prostovoljnega gasilca, znižali zavarovalne premije in priznali dodatne davčne olajšave. Prav tako bi država zagotovila denar za zavarovanje operativnih gasilcev ter njihove preventivne zdravstvene preglede, prostovoljnim operativnim gasilcem pa pokrila dodatno zdravstveno zavarovanje in jim za vsak dan izvajanja gasilske službe plačala dodatno pokojninsko zavarovanje. "Pri tem ne bi šlo za velike zneske, bi šlo pa za veliko gesto," je v petek povedal Branko Grims (SDS). V NSi so zakon podprli, saj po besedah Zvonka Laha status gasilcev rešuje konkretno in takoj.

Vlada je nasprotno ocenila, da je predlog nedodelan. Poleg tega je ministrstvo za obrambo pripravilo svoj predlog dopolnitve zakona, ki naj bi bil bolj celovit in usklajen z vsemi, ki jih zadeva, je povedal državni sekretar na ministrstvu za obrambo Miloš Bizjak.

Janja Sluga (SMC) je dejala, da iz predloga ni mogoče razbrati, ali bi bili do ugodnosti upravičeni vsi prostovoljni gasilci, ki jih je 150.000, ali zgolj tisti z opravljenimi določenimi urami operativnega dela. Predlog po njeni oceni tako "niti približno ne zadosti merilu jasnosti in določnosti predpisov".

V SD jih je zmotilo, da zakon ne opredeljuje določneje finančnih posledic za proračun, kot tudi ne določa, od kje vzeti denar. A danes niso glasovali proti zakonu. Tudi v Levici so ocenili, da je predlog napisan površno in ga ne bi bilo mogoče izvajati.

V DeSUS so ocenili, da ima predlog tako pozitivne kot negativne rešitve. Odločili so se, da bodo zakon v tej fazi podprli.