c S

Banjaluka namerava preprečiti hrvaško odlagališče jedrskih odpadkov ob meji z BiH

27.03.2018 17:37 Zagreb/Banjaluka, 27. marca (STA) - Ministrica za prostorsko ureditev, gradbeništvo in ekologijo Republike srbske Srebrenka Golić je danes dejala, da bodo oblasti v Banjaluki skušale preprečiti gradnjo hrvaškega odlagališča jedrskih odpadkov ob meji z BiH. Območje ob reki Uni nameravajo razglasiti za naravni park že na naslednji seji vlade te srbske entitete v BiH.

Golićeva je pojasnila, da nameravajo območje ob desnem bregu Une v občini Bosanski Novi na severozahodu Bosne in Hercegovine razglasiti za naravni park in povezati z nacionalnim parkom Una, je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina.

Ministrica je dodala, da gre za enega izmed odgovorov na napovedi Zagreba, da bo na Trgovski gori ob meji z BiH zgradil odlagališče jedrskih odpadkov. Dodala je, da so pristojne službe Republike srbske opravile svoje delo za razglasitev zaščitenega območja naravnega parka na 95 kilometrih območja ob reki Uni, kjer ne bi smeli odlagati nevarnih odpadkov.

Hrvaškemu odlagališču ob reki Uni nasprotujejo tudi v Sarajevu. Predsedujoči svetu ministrov BiH Denis Zvizdić je na skupni seji vlad Hrvaške in BiH julija lani opozoril, da načrtovana gradnja hrvaškega odlagališča jedrskih odpadkov ob severozahodni meji BiH obremenjuje meddržavne odnose.

Izgradnji odlagališča v hrvaški vojašnici Čerkezovac na Trgovski gori nasprotuje tudi lokalno hrvaško prebivalstvo. Hrvaška načrtuje, da bodo v prostorih vojašnice odlagali jedrske odpadke iz Nuklearne elektrarne Krško kot tudi medicinske odpadke.