c S

Srbska lista potrdila izstop iz kosovske vlade

27.03.2018 13:08 Beograd, 27. marca (STA) - Predsednik Srbske liste Goran Rakić je danes po pogovoru s srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem v Beogradu potrdil, da bo ta stranka kosovskih Srbov, ki ima podporo Beograda, izstopila iz kosovske vlade. Deset večinsko srbskih občin na Kosovu pa bo 20. aprila vzpostavilo skupnost srbskih občin, kot to določa bruseljski sporazum, je napovedal.

Po pogovorih z Vučićem, ki so ga seznanili s ponedeljkovim dogajanjem v Mitrovici in odločitvijo vodstva stranke o izstopu iz kosovske vlade, je Rakić danes potrdil, da Srbska lista izstopa iz vlade v Prištini, ki je tudi ne bo podprla, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Srbska lista ima v kosovskem parlamentu deset poslancev, z njenim odhodom pa bo postavljena pod vprašaj večina, ki jo ima vlada Ramusha Haradinaja v parlamentu. Srbska lista ima v vladi tudi tri ministre in namestnika premierja, navaja avstrijska tiskovna agencija APA.

Rakić je še napovedal, da se bodo v sredo v Mitrovici sestali predstavniki desetih občin na Kosovu z večinskim srbskim prebivalstvom, ki bodo 10. aprila oblikovali skupnost srbskih občin, kot to določa že skoraj pet let star bruseljski sporazum, ki sta ga ob posredovanju EU dosegla Beograd in Priština.

Povedal je, da se Vučić strinja z njihovimi stališči in da jim je ponovil, da Srbija ne bo dovolila nove Nevihte ali Bliska, vojaških operacij hrvaške vojske med vojno na Hrvaškem proti upornim krajinskim Srbom, s katerima je Zagreb leta 1995 osvobodil svoja ozemlja, a tudi privedel do odhoda več tisoč Srbov.

Vodja srbskega vladnega urada za Kosovo Marko Đurić, ki so ga v ponedeljek posebne enote kosovske policije prijele v Mitrovici in nato izgnale s Kosova, je v prvem odzivu danes dejal, da so "albanski separatisti v Prištini ob podpori mednarodnih zahodnih krogov, ki podpirajo samooklicano neodvisnost Kosova", v ponedeljek napadli srbski narod na severu Kosova s ciljem da ga zasedejo z nasiljem in zastraševanjem. Dejal je, da so ga kosovski policisti tepli in mu grozili, da pa je sedaj dobro.

Iz Prištine so medtem sporočili, da je danes sestanek varnostnega sveta o razmerah na Kosovu sklical kosovski premier Ramush Haradinaj. Visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mohgerini pa je za popoldne napovedala prihod v Beograd na srečanje z Vučićem.