c S

Slovenska vojska se bo še posvetovala o pritožbi na odločitev delovnega sodišča

27.03.2018 13:47 Ljubljana, 27. marca (STA) - Slovenska vojska se bo z državnim odvetništvom posvetovala o morebitni pritožbi na sodbo delovnega in socialnega sodišča. To je v tožbi vojaka zoper ministrstvo odločilo, da pri izplačilih solidarnostne pomoči ni dopustno razlikovati med člani sindikatov podpisnikov aneksa h kolektivni pogodbi za negospodarske dejavnosti in preostalimi zaposlenimi.

Iz Sindikata vojakov Slovenije so minuli teden sporočili, da je delovno in socialno sodišče v tožbi vojaka zoper ministrstvo za obrambo odločilo, da je pri izplačilih solidarnostne pomoči nedopustno razlikovati med člani sindikatov podpisnikov aneksa h kolektivni pogodbi za negospodarske dejavnosti in preostalimi zaposlenimi. Zato mu mora ministrstvo izplačati solidarnostno pomoč po določilih aneksa.

Na ministrstvu so v zvezi s tem odgovorili, da kolektivna pogodba za negospodarske dejavnosti višjo višino solidarnostne pomoči pogojuje s članstvom v reprezentativnem sindikatu, ki je podpisnik aneksa. Tudi po usmeritvi ministrstva za javno upravo je Slovenska vojska določbo izvajala tako, kot določa kolektivna pogodba. Nima pa Slovenska vojska pristojnosti ugotavljati zakonitosti takšnih dikcij, so zapisali.

V minulih petih letih je bilo sicer izplačanih 345 solidarnostnih pomoči, od tega 246 članom sindikata in 99 pripadnikom, ki niso člani sindikata. Ker znesek izplačila solidarnostne pomoči za člane sindikata znaša 693,01 evra, za nečlane pa 577,51 evra, bi bilo slednjim treba po sodbi izplačati razliko v višini 115,5 evra. To bi za obrambno ministrstvo pomenilo dobrih 11.400 evrov finančnih posledic za vseh pet let, so pojasnili na ministrstvu.

Na ministrstvu za javno upravo pa so za STA navedli, da se želijo z besedilom sodbe najprej podrobneje seznaniti. Kot so dodali, pa sodnih postopkov ne komentirajo, pač pa bo komentar možen šele takrat, ko bo sodba pravnomočna.