c S

Vlada še brez odločitve o sodelovanju v referendumski kampanji za drugi tir

27.03.2018 13:46 Ljubljana, 27. marca (STA) - Medtem ko je Državna volilna komisija danes sklenila, da bo ponovljeno glasovanje na referendumu o zakonu o drugem tiru železniške povezave Divača-Koper 13. maja, se na ministrstvu za infrastrukturo oz. vladi še niso odločili, ali se bodo vključili v referendumsko kampanjo. Kampanja bo stekla čez dobra dva tedna.

"Verjamemo, da bodo državljanke in državljani na ponovoljenem glasovanju o zakonu o drugem tiru ponovno podprli odločitev, ki je bila na referendumu prvič že izglasovana," so za STA pojasnili na ministrstvu, kjer odločitev Državne volilne komisije o datumu ponovljenega referenduma o zakonu o drugem tiru spoštujejo.

Na ministrstvu so ob tem spomnili, da bo z uveljavitvijo zakona o drugem tiru potrjena finančna konstrukcija projekta, katere pomemben del so že pridobljena nepovratna evropska sredstva.

Tako bi lahko začeli s črpanjem 109 milijonov nepovratnih evropskih sredstev iz t. i. blending razpisa. Ta sredstva je Evropska komisija zamrznila do uradnih rezultatov ponovljenega referenduma. "Zlasti pomembno je, da zakon prinaša vire za poplačilo kapitalskih vložkov in posojila, s tem pa se bistveno razbremenjuje davkoplačevalce," so še poudarili.

Zakon o izgradnji, upravljanju in gospodarjenju z drugim tirom železniške proge Divača-Koper je državni zbor sprejel maja lani, na pobudo Vilija Kovačiča pa so državljani o uveljavitvi zakona odločali na referendumu septembra lani. Referenduma se je udeležilo 20,55 odstotka volilnih upravičencev, zakon je podprlo 53,47 odstotka, proti pa je bilo 46,47 odstotka vseh, ki so veljavno glasovali.

Kovačič se je zaradi nepravilnosti, ki so po njegovem mnenju vplivale na poštenost referendumskega postopka in s tem tudi na izid, dan po referendumu pritožil na vrhovno sodišče. To pa se je obrnilo na ustavno sodišče, ki je konec januarja presodilo, da sta zakon o referendumu in ljudski iniciativi ter del zakona o volilni in referendumski kampanji v neskladju z ustavo. Vrhovno sodišče je nato na podlagi te odločitve odločilo o Kovačičevi pritožbi in mu ugodilo.

Državna volilna komisija je tako danes 13. maj določila za datum ponovnega glasovanja na referendumu o zakonu o drugem tiru, opravila pa bodo stekla 3. aprila. Podrobnosti bodo člani komisije sicer dorekli na četrtkovi seji. Čez dobra dva tedna bo tako ponovno stekla referendumska kampanja, v kateri bodo lahko podporniki in nasprotniki zakona o drugem tiru volivce prepričevali o koristih oz. slabostih vladnega projekta.

Vsebina referendumskega vprašanja bo ostala enaka, in sicer se bodo volivci odločali, ali so za to, da se uveljavi zakon o izgradnji, upravljanju in gospodarjenju z drugim tirom.