c S

Slovaški parlament potrdil novo vlado

27.03.2018 08:03 Bratislava, 27. marca (STA) - Novi slovaški premier Peter Pellegrini in njegova vladna ekipa sta pozno v ponedeljek v parlamentu prestala glasovanje o zaupnici. Pellegrinijev predhodnik Robert Fico je s položaja odstopil zaradi politične krize, ki jo je v državi sprožil umor novinarja Jana Kuciaka in njegove zaročenke.

Za 42-letnega Pellegrinija, ki tako kot Fico prihaja iz vrst socialdemokratov (Smer-SD), je v ponedeljek zvečer glasovalo 81 poslancev, medtem ko jih je po poročanju slovaške tiskovne agencije Tasr 61 glasovalo proti.

Pred poslopjem parlamenta je sicer v času razprave in glasovanja proti preoblikovani vladi protestiralo več sto ljudi. Zahtevali so predčasne volitve, ker menijo, da spremembe vladne ekipe pod novim premierjem niso zadostne.

Tudi poslanci opozicije so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa med razpravo izpostavljali, da je program nove vlade identičen programu dosedanje vlade, ki je delo začela leta 2016.

A za temeljite spremembe trenutno ni časa, je utemeljeval Pellegrini in menil, da je čas, da "se vrnejo na delo". Še pred glasovanjem je izrazil upanje, da bo potrditev njegove vladne ekipe znova vzpostavila stabilnost na Slovaškem.

Prejšnji premier Fico se je po umoru Kuciaka in njegove zaročenke konec februarja znašel pod pritiskom, saj je Kuciak v času umora pisal o povezavah med italijansko mafijo na Slovaškem in vidnimi slovaškimi politiki, tudi iz samega kabineta premierja. Najprej je odstopilo več vidnih članov Ficovega kabineta in vlade, a ker to politične krize in množičnih protivladnih protestov ni pomirilo, je na koncu odstop ponudil tudi Fico sam.

Za preiskavo pristojno posebno državno tožilstvo novinarjevo smrt obravnava kot naročen umor. Kot so sporočili v ponedeljek, preiskujejo več sledi.