c S

O predlogu korektivnih ukrepov pri prevzemu Pro Plusa vrsta pobud

27.03.2018 07:19 Ljubljana, 26. marca (STA) - Agencija za varstvo konkurence (AVK) je na predlog korektivnih ukrepov, ki ga je v postopku prevzemanja Pro Plusa dala družba Slovenia Broadband, prejela več kot 40 komentarjev in pobud, ki jih še analizira, so danes povedali v AVK. Vsebine komentarjev ne razkrivajo, prav tako še ni znano, kdaj bi lahko sprejeli odločitev.

V AVK pravijo, da je posredovanje predloga korektivnih ukrepov del postopka presoje koncentracije. "Agencija bo sprejela odločitev, ko bo razpolagala z vsemi potrebnimi podatki in bo zaključena presoja," so še povedali.

Družba Slovenia Broadband - ki ima istega lastnika kot telekomunikacijski ponudnik Telemach - je predlagala več korektivnih ukrepov, ki se med drugim nanašajo na ohranitev ločene korporacijske strukture, prodajo nekaterih otroških TV-programov in oglaševanje.

Tako bi se Slovenia Broadband zavezala, da bi za pet let obdržala Pro Plus kot podjetje ločeno od kateregakoli povezanega podjetja, ki je operater, vključno s Telemachom. V tem času bi imela Pro Plus in Telemach ločeno poslovodsko in uredniško politiko.

Slovenia Broadband bi poleg tega v roku šestih mesecev po pogojih, ki bi jih odobril AVK, prodala TV-programa Orlando Kids in OK Bambino (pred kratkim preimenovan v Pikaboo).

Na področju oglaševanja bi Slovenia Broadband poskrbel, da bi povezano podjetje, ki se ukvarja s trženjem oglaševanja na TV-kanalih Pro Plusa, med drugim odnose s kupci oglaševanja vedno urejalo v pisni obliki in da kupcem oglaševanja na TV-kanalih Pro Plusa ne bi bila naložena obveznost eksluzivnega sodelovanja in bi se lahko prosto pogajali glede posameznega TV-kanala, programa na tem kanalu in/ali časovnega termina, v katerem bi želeli oglaševati.

Slovenia Broadband med drugim tudi ne bi smel namenoma storiti ničesar, kar bi lahko zmanjšalo kakovost signala in vsebin TV-kanalih Pro Plusa.

Skupina United Group, ki je v lasti globalne naložbene družbe KKR in EBRD in je trenutno v Sloveniji lastnica Telemacha, je v začetku julija lani objavila, da je od družbe CME kupila medijski portfelj v Sloveniji in na Hrvaškem. V Sloveniji je to družba Pro Plus, pod okriljem katere program oddajata televiziji POP TV in Kanal A, na Hrvaškem komercialna Nova TV. United Group bi s prevzemom Pro Plusa pod eno streho združil največja igralca na svojem področju, lastnika infrastrukture (Telemach) in generatorja medijskih vsebin (Pro Plus).

Gre za največjo medijsko združitev v samostojni Sloveniji, ki je po navedbah medijskih strokovnjakov pred zahtevno nalogo zaradi preučitve vplivov nakupa na več trgih postavila tudi regulatorje. Prevzem je sicer odmeval tudi v politiki, na nujni seji se je lansko jesen sestal odbor DZ za kulturo in ministrstvu naložil vsebinsko odločanje o prevzemu, poslanci Levice pa so pozivali k neizdaji soglasja za prevzem. K skrbnemu pretehtanju vseh vidikov povezovanja so AVK pozvali tudi v Društvu novinarjev Slovenije.

Medijski strokovnjak Marko Milosavljević je julija lani za STA povezavo skupine United Group in medijske hiše Pro Plus označil za "verjetno največjo in pomembno tovrstno združitev v slovenskem medijskem prostoru od osamosvojitve dalje". Kot je dejal, bo imel prevzem, če bo izpeljan do konca, pomemben učinek, ne le zaradi ekonomske moči in velikosti posla, ampak tudi na različnih upoštevnih trgih z vidika regulacije.

"Gre za akterja, ki delujeta na nizu upoštevnih trgov - telekomunikacijskem in internetnem trgu, trgu plačljivih storitev, trgu storitev na zahtevo, trgu televizijskih storitev, trgu kabelskih storitev, trgu različnih vsebin, od splošne ponudbe do plačljivih filmskih vsebin, športnih vsebin, športnih pravic in tako naprej," je naštel.

Kot je ocenil, takšna korporacija, takšen konglomerat lahko vpliva na oglaševalski trg, na naročnike, ponudnike na vsaj desetih različnih upoštevnih trgih. Milosavljević je še izrazil upanje, da se bodo regulatorji pri natančni preučitvi ravnali po precedenčnih evropskih primerih in upoštevali specifičnosti slovenskega medijskega trga.

Pred AVK se je s kupovanjem Pro Plusa ukvarjalo ministrstvo za kulturo, kjer so na koncu ocenili, da za to niso pristojni, saj družba Pro plus v razvidu medijev ni vpisana kot izdajatelj televizijskega programa. Skladno z zakonom o medijih mora ministrstvo odobriti prevzem v primeru, ko gre za pridobitev več kot 20-odstotnega deleža izdajatelja televizijskega programa, Slovenia Broadband pa ne kupuje izdajateljev medijev, temveč njihovega lastnika. Pro Plus je sicer stoodstotni lastnik POP TV in Kanala A, a sam ni v razvidu medijev.

Hrvaški svet za elektronske medije je sicer novembra lani zavrnil izdajo soglasja za prevzem Nove TV zaradi nedovoljene koncentracije medijev.