c S

Zagovorniki samostojnosti Katalonije bi Puigdemonta izvolili za predsednika

27.03.2018 07:19 Barcelona, 26. marca (STA) - Tri politične stranke, ki zagovarjajo samostojnost Katalonije, JxCat, ERC in CUP, so danes v katalonski parlament po nujnem postopku vložile zahtevo, na podlagi katere bi lahko odstavljenega in v Nemčiji priprtega katalonskega predsednika Carlesa Puigdemonta ponovno izvolili za predsednika Katalonije, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

V primeru, da bo predsednik katalonskega parlamenta Roger Torrent (ERC) njihovo zahtevo sprejel, bi lahko sejo katalonskega parlamenta za izvolitev Puigdemonta sklicali še nocoj ali v naslednji dneh.

Omenjene tri stranke, ki imajo v katalonskem parlamentu absolutno večino, so na vodstvo parlamenta tudi naslovile zahtevo po garancijah, ki bo omogočile izvolitev Puigdemonta ali enega od obeh prav tako priprtih predsedniških kandidatov, Jordija Sancheza in Jordija Turulla.

Na kak način naj bi izvolitev potekala, še ni znano. "Pogledati moramo, kako lahko dejansko Puigdemonta naredimo za predsednika," je ob tem dejala tiskovna predstavnica Puigdemontovega zavezništva JxCAT Elsa Artadi.

Kot navaja APA, naj bi zagovorniki samostojne Katalonije na tak način želeli omiliti družbene napetosti na ulicah Katalonije, ki so se razvnele po nedavnih priprtjih 13 vodilnih zagovornikov samostojne Katalonije. Po drugi strani bi lahko šlo tudi za pritisk na špansko vlado v Madridu in špansko pravosodje, da politike izpustijo iz pripora.