c S

Slovenia Broadband lahko prevzame Novo TV na Hrvaškem

27.03.2018 07:19 Zagreb, 26. marca (STA) - Hrvaški svet za elektronske medije je danes odločil, da obstajajo zakonski pogoji, da podjetje Slovenia Broadband v celoti prevzame komercialno televizijo Novo TV, potem ko so lani združitev zavrnili. Slovenia Broadband je v lasti skupine United Group, ki od družbe CME poleg Nove TV kupuje tudi slovenski Pro Plus.

Hrvaški regulator je pojasnil, da je Slovenia Broadband, ki ima sedež v Luksemburgu, upoštevala lansko zavrnitev. Hrvaški svet za elektronske medije je namreč novembra lani ugotovil neskladje s hrvaškimi zakoni, ko gre za združljivosti vloge ponudnika medijskih storitev, ki izbira in organizira medijske vsebine, z vlogo operaterja, ki ponuja javno storitev prenosa signala na elektronskim komunikacijskih mrežah ali podaja na uporabo javno komunikacijsko mrežo.

Ovira je bilo podjetje za digitalno televizijo Total TV, ki je omrežni operater s sedežem v Amsterdamu na Nizozemskem. United Group je svoj delež v Total TV prenesla na tretjo nepovezano pravno osebo, podjetje V-Investment, ki ima prav tako sedež v Amsterdamu, so zapisali na spletni strani sveta za elektronske medije. TA je tako danes ocenil, da ni več nedovoljene koncentracije medijev v primeru prevzema Nove TV.

Nova TV je sicer najbolj gledana televizijska postaja z nacionalnim dometom na Hrvaškem, ki jo dnevno povprečno spremlja približno četrtina, v večernih urah pa tretjina vseh gledalcev.

Prevzem Nove TV je del prevzema portfelja CME na Hrvaškem in v Sloveniji. V Sloveniji je to družba Pro Plus, pod okriljem katere program oddajata televiziji POP TV in Kanal A. Postopek v Sloveniji je sklepni fazi. Agencija za varstvo konkurence (AVK) je namreč v okviru presoje od Slovenia Broadband prejela predlog korektivnih ukrepov in jih dala v presojo trgu.

Kot so danes za STA povedali v AVK, so na predlog korektivnih ukrepov prejeli več kot 40 komentarjev in pobud, ki jih še analizirajo. Kdaj bodo sprejeli odločitev, ni znano.

Telekomunikacijska in medijska skupina United Group je v lasti globalne naložbene družbe KKR in Evropske banke za obnovo in razvoj (EBRD) ter je trenutno v Sloveniji lastnica telekomunikacijskega operaterja Telemach. Na Hrvaškem je medtem med drugim članica United Skupine regionalna televizija N1, ki ima uredništva v Zagrebu, Beogradu in Sarajevu.