c S

"Gospodarski oskarji" v roke devetim gospodarstvenikom

27.03.2018 07:19 Ljubljana, 26. marca (STA) - V Cankarjevem domu v Ljubljani so danes slovesno podelili nagrade Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke, ki jih v zbornici imenujejo tudi gospodarski oskarji. Letos jih je prejelo devet gospodarstvenikov iz šestih slovenskih regij in osmih gospodarskih panog.

Nagrajenci GZS za leto 2017 so Matjaž Omladič iz podjetja Novem Car Interior Design, Iztok Špan iz podjetja Tajfun Planina, Robert Golob iz podjetja Gen-I, Mark Pleško iz podjetja Cosylab, Rado Čulibrk iz podjetja Niko, Ivan Kralj iz podjetja Arex, Flora Cvetka Tinauer iz podjetja Eba, Branko Kamenšek iz podjetja Lek Veterina in Borut Čeh iz podjetja Labena.

"Gre za resnično uspešna podjetja, ki odstopajo od slovenskega povprečja," je na opoldanski novinarski konferenci v prostorih GZS dejal predsednik komisije za nagrade GZS Janez Škrabec. Nagrade so tokrat podelili že 50. po vrsti, v vseh teh letih pa jih je prejelo 362 nagrajencev, med njimi 26 žensk.

Po besedah generalne direktorice GZS Sonje Šmuc so imela priznanja veliko težo že od prvega dne podeljevanja. Na prvi podelitvi je bil denimo navzoč takratni jugoslovanski predsednik Tito.

V vsem tem času se je marsikaj spremenilo. Veljavo izgubljajo tekstilna, obutvena in pohištvena industrija, na katerih je slovensko gospodarstvo temeljilo včasih, njihovo vlogo pa prevzemajo nekatere druge industrije, iz katerih prihajajo tudi današnji nagrajenci. Med njimi je Šmuceva izpostavila farmacevtsko, kemijsko, elektro in avtomobilsko industrijo.

Nagrajence so izbrali na podlagi 69 merljivih kriterijev, letošnjo slovesno podelitev pa so oblikovali na temo Strast spreminja sanje v uspeh. Med povabljenimi govorniki na to temo je posebni gost prireditve, predsednik Evropske nogometne zveze Aleksander Čeferin.