c S

V Španiji aretirali vodjo kibernetskega kriminalnega združenja

27.03.2018 07:19 Haag, 26. marca (STA) - Policija je v španskem obalnem mestu Alicante aretirala vodjo zloglasne kriminalne združbe, ki naj bi s kibernetskimi napadi na evropske finančne institucije v minulih petih letih odtujila za več kot milijardo evrov. Policija je objavila, da gre za Denisa K. iz Ukrajine, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kriminalna združba je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa oškodovala več kot sto finančnih ustanov iz 40 evropskih držav, je v nizozemskem Haagu danes sporočil evropski policijski urad Europol. Po njegovih navedbah so kibernetski napadi potekali predvsem prek računalniških virusov, poznanimi kot "Carbanak" in "Cobalt", njihov izkupiček pa je vsakič znašal do deset milijonov evrov.

Metoda kriminalcev je bila preprosta - bančnim uslužbencem so poslali spletno pošto s priponko, ki je vsebovala virus. Takoj, ko jo je ta odprl, se je na računalniški strežnik naložil virus, kriminalci pa so s tem dobili dostop do bančnih računov in bankomatov.

Po navedbah AFP, ki se sklicuje na špansko policijo, naj bi vodja združbe in še njegovi trije sostorilci imeli dostop do dejansko vseh ruskih bank, samo z bankomatov v Madridu pa so dvignili pol milijona evrov.

V preiskavi s špansko policijo na čelu in pod budnim očesom Europola so sodelovali tudi ameriški preiskovalni urad (FBI) ter preiskovalci iz Romunije, Belorusije in Tajvana, pomagala pa so tudi nekatera podjetja s programsko opremo.