c S

Nemško sodišče odločilo, da Puigdemont ostaja v priporu

27.03.2018 07:20 Kiel, 26. marca (STA) - Sodišče v nemškem Neumünstru je danes odločilo, da odstavljeni katalonski predsednik Carles Puigdemont za zdaj ostaja v priporu, poroča nemška tiskovna agencija dpa. O morebitni Puigdemontovi izročitvi španskim organom bo odločalo višje deželno sodišče Schleswig-Holsteina.

Po poročanju spletnega portala Deutsche Welle se to naj ne bi zgodilo v tem tednu. Kot je pojasnila tiskovna predstavnica generalnega tožilstva nemške zvezne dežele Schleswig-Holstein Wiebke Hoffelner, odločitve o tem ne bi sprejeli pred veliko nočjo.

Puigdemonta je nemška policija prijela v nedeljo na avtocestnem počivališču blizu Schleswiga na severu Nemčije v bližini meje z Dansko na podlagi evropskega pripornega naloga, ki ga je izdala Španija. Bil je na poti s Finske v Bruselj, kjer živi v izgnanstvu od lanskega oktobra, ko ga je odstavila španska vlada. Pred tem je potekal referendum o samostojnosti Katalonije, ki ga je Madrid označil za nezakonitega.

Puigdemont se je v Bruselj zatekel pred obtožbami španskega sodstva zaradi upora in vstaje, zaradi česar mu grozi do 30 let zapora.