c S

Ruske diplomate bodo izgnale tudi Madžarska, Norveška in Makedonija

27.03.2018 07:20 Budimpešta/Oslo/Skopje, 26. marca (STA) - Diplomatski akciji izgona ruskih diplomatov zaradi ruske vpletenosti v napad z živčnim plinom v Veliki Britaniji so se pridružile še Madžarska, Norveška in Makedonija. Vse bodo izgnale po enega ruskega diplomata. Skupaj je to svojo odločitev danes sporočilo 16 članic Evropske unije in še štiri članice Nata, pridružili sta se Ukrajina in Makedonija.

Gre za odziv na napad z živčnim strupom na ruskega dvojnega agenta Sergeja Skripala in njegovo hčer Julijo v britanskem Salisburyju 4. marca. Ob sta v kritičnem stanju in v komi v bolnišnici. Za napadom naj bi glede na ugotovitve britanskih obveščevalcev stala Moskva, ta pa vsakršno vpletenost zanika.

Voditelji članic EU so v petek podprli britanske ocene, da za napadom najverjetneje stoji Rusija in da ni verjetnega alternativnega pojasnila. Že takrat so nekateri napovedali tudi izgon ruskih diplomatov.

Danes je prišlo do usklajene diplomatske akcije zdaj že skupaj 21 držav. Največ, kar 60 ruskih diplomatov bodo izgnale ZDA, ki so odredile tudi zaprtje ruskega konzulata v Seattlu. Ukrajina jih bo izgnala 13.

Nemčija, Francija, Poljska in Kanada so napovedale izgon po štirih ruskih diplomatov. Češka in Litva bosta izgnali po tri, Italija, Danska, Nizozemska, Španija in Albanija po dva, Hrvaška, Romunija, Latvija, Estonija, Švedska, Finska, Madžarska, Norveška in Makedonija pa po enega. Diplomati naj bi imeli za odhod od šest do sedem dni časa.

V Moskvi so to akcijo ocenili za provokativno potezo, ki ne bo ostala neodgovorjena. V Londonu pa so potezo zaveznikov toplo pozdravili. Slovenija se tej diplomatski akciji ni pridružila. Med njimi za zdaj tudi ne bo Avstrije in Slovaške.