c S

Evropske države izganjajo ruske diplomate

26.03.2018 16:38 Varna/Berlin/Pariz/Varšava, 26. marca (STA) - Skupno 14 držav se je odločilo za izgon ruskih diplomatov zaradi ruske vpletenosti v napad z živčnim plinom v Veliki Britaniji, je danes v bolgarski Varni sporočil predsednik Evropskega sveta Donalda Tusk. "Možni pa so še dodatni ukrepi, vključno z izgoni ruskih diplomatov v naslednjih dnevih in tednih," je povedal Tusk.

Kot je poudaril Tusk, je to "neposredna posledica odločitve Evropskega sveta prejšnji teden, da se skupaj odzovemo na dejanja Rusije", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Gre za odziv na napad z živčnim strupom na ruskega dvojnega agenta Sergeja Skripala in njegovo hčer Julijo v britanskem Salisburyju 4. marca, za katerim naj bi stala Moskva. Ta sicer vsakršno vpletenost v ta napad zanika.

Vendar britanska premierka Theresa May vztraja pri tej oceni. Prejšnji teden je ostale voditelje članic EU na vrhu v Bruslju pozvala k solidarnosti, temu pozivu pa se je za zdaj odzvala polovica članic. Slovenije glede na petkove napovedi premierja Mira Cerarja, ki opravlja tekoče posle, ni med njimi. Prav tako ne npr. Avstrije.

Nemčija, Francija in Poljska so napovedale izgon po štirih ruskih diplomatov. Češka in Litva bosta izgnali tri, Italija, Danska in Nizozemska dve, Latvija pa enega. Diplomati naj bi imeli za odhod šest do sedem dni časa.

Nemški zunanji minister Heiko Maas je povedal, da odločitve niso sprejeli zlahka. "Vendar dejstva in indici kažejo na Rusijo. Ruska vlada doslej ni odgovorila na nobeno od odprtih vprašanj in ni pokazala pripravljenosti, da bi odigrala konstruktivno vlogo pri razjasnitvi napada," je povedal Maas in dodal, da je izgon ruskih diplomatov "tudi znak solidarnosti z Veliko Britanijo".

Francoski zunanji minister Jean-Yves Le Drian je opozoril, da je bil napad v Salisburyju "velika grožnja naši kolektivni varnosti in mednarodnemu pravu". Tudi Francija se je tem ukrepom pridružila "iz solidarnosti z našimi britanskimi partnerji".

Izgonu ruskih diplomatov se je pridružila tudi Ukrajina; kot je napovedal ukrajinski predsednik Petro Porošenko, jih bo moralo državo zapustiti 13.

Za izgon ruskih diplomatov so se odločile tudi ZDA. Ameriški predsednik Donald Trump je odredil izgon 60 ruskih domnevnih "vohunov" in zaprtje ruskega konzulata v Seattlu. Štiri diplomate bo izgnala tudi Kanada, še poroča AFP.

V Moskvi so se že odzvali, da se bodo na izgone ruskih diplomatov ustrezno odzvali. "V vsakem od teh primerov bomo uporabili načelo recipročnosti", je po poročanju ruske tiskovne agencije Tass napovedal tiskovni predstavnik Kemlja Dmitri Peskov.

Velika Britanija je sicer že pred dvema tednoma odredila izgon 23 ruskih diplomatov, Kremelj pa se je odzval enako; tudi Rusijo je moralo zapustiti 23 britanskih diplomatov.

Tusk je danes v Varni spomnil še na nedeljski smrtonosni požar v nakupovalnem središču v ruskem mestu Kemerovo v Sibiriji, v katerem je po zadnjih podatkih umrlo najmanj 64 ljudi, med njimi najmanj 11 otrok. "Ostajamo kritični do dejanj ruske vlade, vendar so naše misli in srca pri vas," je v ruščini sožalje izrazil Tusk.