c S

Bruselj z zaščitno preiskavo o uvozu izdelkov iz jekla v EU

26.03.2018 15:47 Bruselj, 26. marca (STA) - Evropska komisija je danes začela zaščitno preiskavo o uvozu številnih izdelkov iz jekla v EU. Zaščitna preiskava je eden od treh vrst ukrepov, ki jih je komisija napovedala v odzivu na omejevanje uvoza jekla in aluminija v ZDA. Ukrep ni omejen po izvornih državah in njegov začetek ne vpliva na izid, so sporočili iz Bruslja.

Kot so pojasnili, bi lahko postopek privedel do uvedbe uvoznih tarif ali kvot, ki bi proizvajalce iz unije zaščitile pred presežnim uvozom, če bi se to izkazalo za potrebno.

Nadzorni sistem za uvoz jekla, ki se uporablja od marca 2016, je namreč pokazal, da se uvoz nekaterih izdelkov iz jekla povečuje. Ta trend se lahko po zmanjšanem dostopu do trga ZDA še okrepi, izdelki iz jekla iz drugih delov sveta, ki so bili prej namenjeni na ameriški trg, pa bi se lahko preusmerili na trg EU ter povzročili motnje na trgu in izkrivljanje cen.

Zaščitna preiskava zadeva 27 kategorij izdelkov iz jekla in bo načeloma končana v devetih mesecih. Če se začasni ukrepi izkažejo za nujne, jih bo mogoče sprejeti hitro. Komisija bo še naprej spremljala stanje na trgu in bo pripravljena ustrezno ukrepati.

Zaščitni ukrepi so med instrumenti za zaščito trgovine, ki jih priznava Svetovna trgovinska organizacija. Zaščitna preiskava EU popolnoma upošteva večstranska pravila v tem smislu, so dodali.

Voditelji članic EU so sicer v petek v Bruslju pozvali k stalnemu izvzetju iz novih ameriških uvoznih carin na jeklo in aluminij, potem ko je ameriški predsednik Donald Trump potrdil začasno izvzetje EU iz ukrepov, in sicer do 1. maja.

Ob tem so obžalovali odločitev ZDA o novih uvoznih carinah na jeklo in aluminij, ker teh ukrepov ni mogoče utemeljiti z razlogi nacionalne varnosti in ker takšna sektorska zaščita ni primerna rešitev za prave probleme presežne zmogljivosti, ki jih želi unija reševati globalno.