c S

EU na kriznih pogovorih s predstavnikom v Rusiji o zastrupitvi Skripala

26.03.2018 10:00 Bruselj/Washington, 26. marca (STA) - Visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini se je v nedeljo sešla na kriznih pogovorih s predstavnikom EU v Moskvi Markusom Edererjem v zvezi z zastrupitvijo nekdanjega ruskega vohuna Sergeja Skripala. O izgonu diplomatov iz Rusije zaradi omenjene afere medtem razmišlja ameriški predsednik Donald Trump.

Voditelji članic EU so odločitev o tem, da vodjo delegacije EU v Rusiji pokličejo na pogovore, sprejeli na vrhu v Bruslju v noči na petek. Podprli so tudi oceno Velike Britanije, da je za napad z živčnim strupom na agenta v Salisburyju "zelo verjetno" odgovorna Rusija in da ni verjetnega alternativnega pojasnila.

Iz pisarne Mogherinijeve niso sporočili podrobnosti nedeljskih pogovorov, so pa navedli, da se bodo pogovori z Edererjem nadaljevali v prihodnjih dneh, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Velika Britanija je zaradi zastrupitve dvojnega agenta, za katero krivi Rusijo, izgnala 23 ruskih diplomatov, Rusija pa je v odgovor izgnala 23 britanskih diplomatov. O kaznovanju Moskve za zastrupitev vohuna razmišlja še nekaj evropskih držav, med drugim Češka, Litva, Danska in Irska. Svojo odločitev bodo po pričakovanjih sporočile danes.

Nemška kanclerka Angela Merkel je v petek dejala, da so za odgovor za napad potrebne nadaljnje usklajene akcije, francoski predstavniki pa so sporočili, da je tudi Pariz pripravljen ukrepati.

O izgonu diplomatov iz Rusije zaradi omenjene afere razmišlja tudi ameriški predsednik Donald Trump. Kot so v nedeljo povedali neimenovani viri v Beli hiši, bi bila lahko končna odločitev odvisna od odgovora posameznih evropskih držav na zastrupitev Skripala in njegove hčere z živčnim strupom. Odločitev Washingtona bi bila po poročanju tujih tiskovnih agencij lahko znana že danes.

Rusija odločno zanika, da bi stala za napadom na Skripala.

Skripala in njegovo hčer Julijo so našli 4. marca nezavestna na klopi v britanskem Salisburyju. Po navedbah Londona sta bila zastrupljena z živčnim strupom novičok, razvitim v nekdanji Sovjetski zvezi. Oba sta še vedno v kritičnem stanju v bolnišnici.