c S

Pahor: V času naše vlade brez pomembnih odločitev glede financiranja Teša 6

23.03.2018 21:20 Maribor, 23. marca (STA) - Predsednik države Borut Pahor, ki je v ključnem času za investicijo v Teš 6 vodil vlado, je danes zatrdil, da njegova vlada ni niti začela niti končala tega projekta, prav tako pa v tistem času ni bila sprejeta nobena pomembna odločitev glede njegovega financiranja. Prepričan je, da kot premier ni opustil nobenega dolžnega ravnanja.

Pahor se je danes ob robu obiska pripadnikov Bataljonske bojne skupine 72. brigade v Mariboru odzval na osnutek končnega poročila preiskovalne komisije DZ za Teš 6, ki največji del politične odgovornosti za preplačan projekt prelaga nanj ter na nekdanja gospodarskega in finančnega ministra, Mateja Lahovnika in Franca Križaniča.

Pahor je bil dvakrat zaslišan pred preiskovalno komisijo, kjer je po svojem mnenju dokazal, da kot predsednik vlade ni opustil dolžnega ravnanja. "Če mi bo to očitano, bi rad vedel, katero ravnanje sem opustil, pa bi ga moral storiti," je dejal danes.

Ponovil je, da se je kot predsednik vlade "trudil reševati podjetje za podjetjem, reševati slovensko gospodarstvo v času krize, ko se je vse sesuvalo". To je bila ena redkih tedanjih investicij, Pahor pa je zaupal obema ministroma, Lahovniku in Križaniču, da tako strokovno kot osebno svetujeta prave odločitve. "Vanje nisem dvomil," je poudaril.

Dodal je, da njegova "vlada ni ne začela tega projekta, niti končala in v času naše vlade tudi ni bila sprejeta nobena pomembna odločitev glede financiranja". Pogodba, ki se je zdela na zadnjem zaslišanju tako zelo eklatanten primer, ko bi se moral celo on sam z njo ukvarjati, je bila podpisana v času neke druge vlade. "Ta pogodba je začela veljati leta 2009 in nisem imel razlogov, da bi dvomil, če v to nista dvomila finančni in gospodarski minister. Ko pa sem menil, da so nastale okoliščine, da je treba temu posvetiti pozornost, pa sem je dal, kolikor je bilo mogoče," je še pojasnil.

Križanič je za STA dejal, da osnutka poročila še ni prebral in ga zato ne more komentirati. Več o tem bo lahko povedal, ko bo poročilo tudi javno objavljeno. STA na odziv Lahovnika še čaka.

Komisija DZ za ugotavljanje politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij pri investiciji v Teš 6 je danes soglasno sprejela osnutek končnega poročila. O ugotovitvah poročila predsednik komisije Matjaž Hanžek še ni želel govoriti, je pa član komisije Zvonko Lah potrdil, da so Pahor, Lahovnik in Križanič v poročilu prepoznani kot najbolj odgovorni.