c S

Več članic EU razmišlja o izgonu ruskih diplomatov

23.03.2018 21:20 Bruselj, 23. marca (STA) - Več članic EU razmišlja o izgonu ruskih diplomatov ali drugih nacionalnih ukrepih zaradi odgovornosti Rusije pri napadu z živčnim strupom v Salisburyju. Visoka zunanjepolitična predstavnica unije Federica Mogherini pa je danes sporočila, da prihaja veleposlanik unije v Moskvi na posvetovanja v Bruselj ta konec tedna.

Voditelji članic EU so ponoči najprej podprli oceno Velike Britanije, da je za napad z živčnim strupom v Salisburyju "zelo verjetno" odgovorna Rusija in da ni verjetnega alternativnega pojasnila.

Ko so se strinjali o odgovornosti, so nadaljevali z razpravo o tem, kako se odzvati s konkretnimi ukrepi. Odločili so se, da bo unija poklicala svojega veleposlanika v Moskvi na posvetovanja.

Mogherinijeva je nato danes sporočila, da je ukrepala v skladu s pozivom voditeljev, in da pričakuje veleposlanika na posvetovanjih v Bruslju ta konec tedna.

Poleg tega članice preučujejo možnost nacionalnih ukrepov. Britanija je že izgnala 23 ruskih diplomatov. O tem ali drugih ukrepih razmišlja tudi več drugih članic, na primer Litva, Latvija, Češka, Danska, Irska, Francija in Nemčija.

Nemčija in Francija sta napovedali, da bosta dodatne ukrepe proti Rusiji objavili v prihodnjih dneh. Državi se strinjata, da so takšni odzivi, poleg odpoklica veleposlanika EU, še vedno nujni, je v Bruslju dejala nemška kanclerka Angela Merkel. Francoski predsednik Emmanuel Macron je pristavil, da takšen napad brez primere na varnost in suverenost članice EU terja odziv, in dodal, da bodo ukrepe objavili "usklajeno in sorazmerno".

Litovska predsednica Dalia Grybauskaite je danes napovedala, da bo veliko držav že v prihodnjem tednu uveljavilo nacionalne ukrepe. Na vprašanje, ali bo Litva izgnala ruske diplomate, ni podala jasnega odgovora.

Latvijsko zunanje ministrstvo je danes sporočilo, da bo Latvija izgnala enega ali več ruskih diplomatov, ki se ukvarjajo z vohunjenjem. O natančnem številu se še usklajujejo z evropskim partnerji, odločitev pa bodo objavili v ponedeljek.

Hrvaški premier Andrej Plenković je na primer v povezavi s tem dejal, da bo v ponedeljek hrvaški državni vrh razpravljal o tem, kako izraziti solidarnost z Združenim kraljestvom.

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar Kitarović je sicer nedavno povabila ruskega predsednika Vladimirja Putina na obisk na Hrvaško. Plenković je v povezavi s tem danes dejal, da tudi EU in Britanija ohranjata dialog z Rusijo in da to ni nič neobičajnega.

Češki premier Andrej Babiš je v Bruslju dejal, da se bo Češka verjetno zgledovala po Veliki Britaniji in bo izgnala nekaj ruskih diplomatov. "Premierka Theresa May je pozvala vse države članice, naj na nek način izkažejo solidarnost. Zame je to zelo enostavno, Britanci so poslali nazaj 23 diplomatov, torej verjetno pričakujejo enak odziv in podporo držav članic," je dejal in dodal, da se bo večina članic po njegovem mnenju odzvala prihodnji teden.

Najbolj naj bi ukrepanju proti Rusiji nasprotovali Grčija in Italija. Med zadržanimi se omenja tudi Avstrija. Avstrijski kancler Sebastian Kurz je na primer danes dejal, da Avstrija ruskih diplomatov ne bo izgnala.

Madžarski premier Viktor Orban, ki običajno zastopa manj ostra stališča do Rusije, naj bi bil sicer tisti, ki je predlagal poziv veleposlaniku EU na posvetovanja.