c S

Vrh EU 27 sprejel prve usmeritve za prihodnje odnose z Britanijo

23.03.2018 21:20 Bruselj, 23. marca (STA) - Voditelji 27 članic EU brez britanske premierke Therese May so danes pričakovano sprejeli prve usmeritve za prihodnje odnose z Združenim kraljestvom po brexitu. Pogajanja o prihodnjih odnosih naj bi se začela aprila.

EU in Združeno kraljestvo sta se doslej dogovorila o približno 80 odstotkih ločitvenega sporazuma, ki pokriva tri prednostna ločitvena vprašanja - pravice državljanov, finančno poravnavo in mejo na irskem otoku - ter prehodno obdobje.

Eno glavnih odprtih vprašanj je meja na irskem otoku. Voditelji so kot rok za napredek pri tem vprašanju določili junij. Ob tem so pozvali k okrepitvi prizadevanj za dogovor o preostalih ločitvenih vprašanjih in izpostavili, da "ni nič dogovorjeno, dokler ni vse dogovorjeno".

Cilj je, da je ločitveni oziroma izstopni sporazum dorečen do oktobra in da nato steče proces ratifikacije. Velika Britanija naj bi iz unije izstopila 29. marca 2019.

Takrat naj bi se začelo prehodno obdobje, ki naj bi trajalo 21 mesecev, torej do konca decembra 2020. V tem obdobju Britanija ne bo več sodelovala pri odločanju unije, bo pa morala spoštovati vso evropsko zakonodajo.

Vzporedno se bodo pogajali o prihodnjih odnosih, ki naj bi temeljili na prostotrgovinskem sporazumu z ničelnimi carinami in brez kvot ter na sodelovanju v zunanji, obrambni in varnostni politiki ter v boju proti terorizmu in mednarodnemu kriminalu.

Prihodnje partnerstvo naj bi med drugim naslovilo globalne izzive, zlasti podnebne spremembe, trajnostni razvoj in čezmejno onesnaževanje, ter vključevalo ambiciozne določbe o gibanju oseb na podlagi popolne vzajemnosti in nediskriminacije ter v povezavi s socialnimi vprašanji.

Ob tem voditelji izpostavljajo, da bodo upoštevali stališča Britanije, ki omejujejo globino prihodnjega partnerstva. Izstop iz carinske unije in notranjega trga bo neizogibno vodil v trenja v trgovini, so opozorili.

Na podlagi sprejetih usmeritev naj bi se aprila začela pogajanja o skupnem dogovoru o okviru za prihodnje odnose, ki naj bi ga v obliki politične izjave dodali k ločitvenemu sporazumu.

Slovenski premier Miro Cerar, ki opravlja tekoče posle, je ocenil, da je storjen "zelo dober napredek" in da je to "dobra podlaga za naprej".

Britanska premierka Theresa May govori o "novi dinamiki", predsednik Evropskega sveta Donald Tusk o "pozitivnem trenutku", glavni pogajalec EU o brexitu Michel Barnier o "odločilnem koraku v težkih in izjemnih pogajanjih".

A Barnier obenem opozarja, da najtežji del pogajanj šele prihaja in da je časa malo.