c S

Podporo predlogu zakona o delovanju spletnih platform sodelovalnega gospodarstva izrekli le v SMC

23.03.2018 21:20 Ljubljana, 23. marca (STA) - Poslanci so danes opravili prvo obravnavo predloga zakona o delovanju spletnih platform sodelovalnega gospodarstva, ki ga je vložila skupina osmih poslancev s prvo podpisano gospo Vojko Šergan (SMC). Podporo so mu izrekli le v največji koalicijski stranki. V DeSUS menijo, da je nepotreben, v Levici pa, da je slabo pripravljen.

Šerganova je na današnji seji izpostavila, da spletne platforme sodelovalnega gospodarstva uporabljajo predvsem posamezniki, ki s ponujanjem svojega blaga ali storitev dodatno prispevajo v svoj družinski proračun in si izboljšajo socialni položaj, kar pa nedvomno vpliva na povečanje potrošnje in gospodarskega standarda.

"Poslovanje preko platform je tudi izjemna priložnost, da posamezniki preizkusijo svoje podjetne zamisli in tako okrepijo samozavest pred vstopom v svet podjetništva," je poudarila.

Skupina poslancev po besedah Šerganove predlagajo, da se obseg poslovanja preko platform sodelovalnega gospodarstva omeji na 2400 evrov letno, s čimer bi zagotovili, da te ne bodo ogrožale delujočih poslovnih subjektov. Novost, ki jo prinaša zakon, je časovna banka.

"Za model časovne banke je značilno, da se kot menjalno sredstvo uporablja čas, ura dela je enakovredna uri dela. Ne glede na to, za kakšno delo gre, s tem je omogočeno, da sodelujejo tudi tisti, ki so v stiski z denarjem," je še dejala Šerganova.

Stališča poslanskih skupin so predstavili v SMC, DeSUS in Levici, pri čemer sta slednji podporo predlogu zakona odrekli. Franc Trček (Levica) je med drugim dejal, da je predlog rokohitrskega zakona češnja na torti mandata ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška in na sploh tako imenovanih gospodarskih prizadevanj s SMC. "Lahko jih povzamemo z geslom, deregulacija, deregulacija, deregulacija," je dejal.

Tudi v DeSUS predloga ne bodo podprli, saj po besedah poslanke Marije Antonije Kovačič (DeSUS) spletne platforme dejansko že zelo uspešno in aktivno delujejo na slovenskem trgu. "Tudi v samem uvodu predloga zakona pogrešamo bolj natančne razloge, zakaj potrebujemo nov zakon ob dejstvu, da v praksi zadeve že delujejo in so zakonsko urejene v področni zakonodaji," je dejala.

V SMC so medtem po besedah Anite Koleše "zelo odprti za sodelovalne predloge, morebitne spremembe in vse tisto, kar potrebuje nek zakon, da je lahko dober, in da ga lahko sprejmemo, seveda v okviru njegove ideje in ciljev".

O predlogu sklepa, da je predlog zakona primeren za nadaljnjo obravnavo, bodo poslanci odločali v torek.