c S

Kitajska morda že v treh letih vodilna v svetu po številu patentov

25.03.2018 09:12 Ženeva, 24. marca (STA) - Kitajska je na poti, da postane vodilna v svetu po številu mednarodnih prijav patentov, in bi lahko v treh letih s prvega mesta izrinila ZDA, v poročilu ugotavlja Svetovna organizacija za intelektualno lastnino. Na globalni ravni je bilo lani vloženih rekordnih 243.500 prijav patentov, kar je 4,5 odstotka več kot predlani.

Lani prijavljeni kitajski patenti predstavljajo "najboljšo novo tehnologijo, ki nastaja na svetu", je po navedbah francoske tiskovne agencije AFP dejal prvi mož Svetovne organizacije za intelektualno lastnino, ki deluje v okviru ZN, Francis Gurry.

Prvo mesto po številu mednarodnih prijav patentov že 40 let zasedajo ZDA, ki so lani vložile 56.624 prijav, kar je skoraj četrtina vseh svetovnih prijav. Na drugo mesto so se uvrstila kitajska podjetja in posamezniki z 48.882 prijavami, kar je 13,4 odstotka več kot predlani.

Kitajska vse od leta 2003 vsako leto ustvari več kot desetodstotno rast števila prijav patentov.

Agencija ni želela komentirati, kako bi lahko na rast patentov vplivale dodatne carine na uvoz iz Kitajske, ki jih je v petek uvedel ameriški predsednik Donald Trump. Ukrepi naj bi prizadeli za okoli 50 milijard dolarjev kitajskega izvoza v ZDA.