c S

Predsednik Pahor na obisk v predsedujočo EU

25.03.2018 09:12 Ljubljana/Sofija, 24. marca (STA) - Predsednik republike Borut Pahor bo v ponedeljek na uradnem obisku v Bolgariji, ki trenutno predseduje Svetu Evropske unije. Z bolgarskim predsednikom Rumenom Radevom nameravata krepiti politično in gospodarsko sodelovanje med državama, napovedujejo v predsednikovem uradu. Gre za prvi obisk slovenskega predsednika v Bolgariji po letu 2009.

Pahorja bodo na obisku v Sofiji spremljali minister za infrastrukturo Peter Gašperšič, državni sekretar ministrstva za zunanje zadeve Iztok Mirošič in državna sekretarka ministrstva za gospodarstvo Eva Štravs Podlogar, ki opravljajo tekoče posle.

Gre za nadaljevanje rednega političnega dialoga med državama in pomeni priložnost za poglobitev dvostranskih političnih in gospodarskih odnosov, poudarjajo v Pahorjevem uradu.

Kot ocenjujejo, so odnosi med državama odlični in sodelovanje med njima se krepi iz leta v leto. Dokaz velikega interesa sodelovanja je tudi odločitev Slovenije, da v Sofiji vzpostavi veleposlaništvo z rezidenčnim veleposlanikom. To naj bi po poročanju medijev postal Anžej Frangeš.

Po napovedih se bosta Pahor in njegov bolgarski kolega Radev v pogovorih še posebej posvetila evropskim temam, glede na to, da Bolgarija v prvi polovici tega leta predseduje Svetu EU. Dotaknila naj bi se tudi regionalnega sodelovanja, tudi v okviru srednjeevropske pobude in pobude treh morij, napovedujejo.

Med ključnimi temami pogovorov bo tudi Zahodni Balkan. Evropska perspektiva regije je namreč ena od prioritet bolgarskega predsedovanja Svetu EU in tema vrha, ki ga bo maja gostila Sofija. V pogovorih bodo sogovorniki ocenili razmere, odnose in dinamiko regionalnega sodelovanja ter se pogovorili o napredovanju držav Zahodnega Balkana v kontekstu širitvene strategije, ki jo je nedavno objavila Evropska komisija.

Predsednik republike bo sicer na obisk odpotoval že v nedeljo z letom družbe Adrie Airways, ki bo s tem dnem odprla redno letalsko zvezo med Ljubljano in Sofijo. V ponedeljek pa ga potem čaka uradni del obiska, v okviru katerega se bo sestal z gostiteljem Radevom ter tudi s predsednikom bolgarskega parlamenta Javorom Notevom in predsednico parlamentarnega odbora za zunanje zadeve Gemo Grozdanovo, še napovedujejo v Pahorjevem uradu.