c S

Cerar s črnogorskim kolegom potrdil odlične odnose med državama

25.03.2018 07:20 Ljubljana, 24. marca (STA) - Slovenski premier Miro Cerar, ki opravlja tekoče posle, je na delovnem obisku v Sloveniji gostil predsednika črnogorske vlade Duška Markovića. V pogovorih sta potrdila odlične odnose med državama, med katerima ni odprtih političnih vprašanj, so danes sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Premierja sta pozdravila krepitev gospodarskih odnosov med državama. Slovenske investicije v Črni gori se namreč krepijo, prav tako pa so pozitivni kazalci blagovne menjave. Ta je v letu 2016 zrasla za 11,4 odstotka, še vedno pa je znašala za Slovenijo relativno skromnih 107,6 milijona evrov. Sogovornika sta tako iskala tudi nove priložnosti za gospodarstvi obeh držav, so poudarili v sporočilu za javnost.

Sogovornika sta razpravljala tudi o črnogorskih pogajanjih za vstop v Evropsko unijo, posebej tudi v luči nedavno objavljene širitvene strategije za Zahodni Balkan. Premier Cerar je poudaril nadaljnjo slovensko podporo črnogorskim prizadevanjem v okviru dvostranske tehnične pomoči in preko projektov, ki se financirajo iz sredstev EU. Slovenski predsednik vlade je pri tem poudaril pomen zavezanosti napredku in reformam kandidatk, sploh na področju vladavine prava in izgradnje institucij, ki so bistvene za razvoj.

Črnogorski predsednik vlade se je zahvalil za vso podporo Slovenije na poti v zvezo Nato in EU, prav tako pa za odlično razvojno sodelovanje med obema državama, ki je posvečeno predvsem področju ekologije, varovanja okolja, energetike in trajnostnega razvoja najmanj razvitih delov na severu Črne gore.

Slovenski in črnogorski premier sta izmenjala tudi poglede na razmere v regiji Zahodnega Balkana in se strinjala, de je Črna gora eden od dejavnikov stabilnosti v regiji, kjer so prisotna kompleksna geopolitična ozadja.

Cerar je ob tem pozdravil kosovsko ratifikacijo sporazuma o meji med Kosovom in Črno goro, kar je pomemben premik v smislu zapiranja mejnih vprašanj v regiji ter ima pomen v smislu spoštovanja in implementacije podpisanih sporazumov oziroma sprejetih mednarodnopravnih obveznosti, so še sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Premierja sta delovne naloge srečanja opravila že v petek, danes pa sta si v Planici ogledala še tekmo v smučarskih poletih.