c S

Puigdemont danes pred sodnika nemškega občinskega sodišča

26.03.2018 08:52 Berlin, 26. marca (STA) - Odstavljenega katalonskega voditelja Carlesa Puigdemonta, ki ga je v nedeljo v bližini meje z Dansko prijela nemška policija, bodo danes privedli pred sodnika občinskega sodišča v mestu Schlewig. Postopek bo služil izključno preverjanju njegove identitete.

"Vprašanje, ali gre gospod Puigdemont v pripor za izročitev, je v rokah višjega deželnega sodišča v nemški zvezni deželi Schleswig-Holstein," je ob tem pojasnil namestnik generalnega tožilstva nemške zvezne dežele Schleswig-Holstein Ralp Döpper. Dodal je, da bo o morebitni Puigdemontovi izročitvi španskim organom odločalo generalno tožilstvo.

Puigdemonta je nemška policija na podlagi evropskega pripornega naloga prijela v nedeljo na počivališču nemške avtoceste številka 7 v bližini meje z Dansko. Kot je pojasnil njegov belgijski odvetnik Paul Bekaert, se je Puigdemont, ki se je vračal s Finske v Belgijo, odločil za avtomobil v upanju, da se bo tako izognil kontroli na letališčih.

Puigdemont živi v prostovoljnem izgnanstvu v Bruslju od oktobra lani.

Špansko sodišče je v petek izdalo mednarodne zaporne naloge za vodilnimi zagovorniki katalonske samostojnosti, vključno za Puigdemonta.