c S

EU na vrh s Turčijo v Varni z "mešanimi občutki"

26.03.2018 07:28 Bruselj/Varna, 26. marca (STA) - Voditelji institucij EU se bodo danes v bolgarski Varni sestali s turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom. Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je konec minulega tedna dejal, da ima "mešane občutke" o tem srečanju, ker se masa problemov med stranema kopiči.

Z Erdoganom se bosta poleg Junckerja sestala še predsednik Evropskega sveta Donald Tusk in gostitelj vrha, bolgarski premier Bojko Borisov kot voditelj predsedujoče Svetu EU.

Tudi Tusk je izrazil zavedanje, da to ne bo lahko srečanje, a poudaril, da kot sosedi morajo najti način za odprt pogovor in sodelovanje na področjih v skupnem interesu.

EU naj bi izpostavila spor Grčije in Cipra s Turčijo. Vrh EU je konec minulega tedna obsodil nezakonita dejanja Turčije, ki Cipru preprečuje izkoriščanje zemeljskega plina.

Izrazil je tudi resno zaskrbljenost zaradi pridržanja državljanov EU v Turčiji, vključno z grškima vojakoma, ter pozvali k hitri in pozitivni rešitvi teh vprašanj.

V Turčiji so to stališče vrha označili za nesprejemljivo in nekaj dni pred vrhom izrazili pričakovanje, da bo EU zavzela pozitiven in konstruktiven pristop ter novo energijo v odnosih.

Prav tako naj bi EU izrazila zaskrbljenost zaradi slabšanja demokratičnega položaja v Turčiji in zaradi vojaškega ukrepanja države v Siriji.

Dan pred vrhom je sicer Erdogan sporočil, da bo po osvojitvi Afrina iz rok sirske kurdske milice naslednji cilj čezmejne operacije turške vojske mesto Tal Rifat na severu Sirije.

EU vse od spodletelega državnega udara julija 2016 opozarja na sporne, avtokratske poteze Erdogana, ki so po njenem mnenju v nasprotju z vladavino prava in drugimi temeljnimi evropskimi vrednotami.

Avstrija in Evropski parlament odločno pozivata tudi k prekinitvi pristopnih pogajanj s Turčijo. A soglasja za to za zdaj ni bilo, saj je Turčija za unijo pomembna partnerica, zlasti pri soočanju z migracijskimi izzivi in na področju energije.