c S

Brglez z ustavnimi pravniki preverja pristojnosti razpisa referenduma

23.03.2018 15:15 Ljubljana, 23. marca (STA) - Predsednik DZ Milan Brglez se je danes sestal z ustavnimi pravniki o možnih razumevanjih odločbe ustavnega sodišča glede ponovnega razpisa referenduma o zakonu o drugem tiru. "Ne pričakujem, da bo zadeva kaj bistveno drugačna od tiste, ki jo je ustavno sodišče tudi razsodilo," je dejal pred srečanjem. Prepričan je, da se mora odzvati DVK.

Brglez namreč meni, da ima po odločitvi ustavnega sodišča v tem konkretnem primeru referendum pravico razpisati le Državna volilna komisija (DVK), ko bo prejela sodbo vrhovnega sodišča. Računa, da bodo vsi ravnali, kot je prav, malo pa ga skrbi "rahlo nespoštljiv odnos med različnimi vejami oblasti v tej državi".

Razpisa referenduma se je ob robu obiska pripadnikov bataljonske bojne skupine 72. brigade Slovenske vojske v Mariboru dotaknil tudi predsednik republike Borut Pahor. Pojasnil je, da Brglez s pravniki preverja možnost, ali lahko DZ odloča o prestavitvi datuma referenduma, ki ga sicer določi DVK.

Pahor je sicer še poudaril, da če bi premier odstopil sredi mandata, bi verjetno moral razmišljati, ali ni vredno poiskati mandatarja in se skupaj s poslanskimi skupinami potruditi, da bi potrebno politično večino tudi oblikoval. Ob izteku sklica DZ pa se mu to ne zdi niti smiselno niti potrebno. "Predsednik vlade Miro Cerar je odstopil, vlada ne dela s polnimi pooblastili, sklicu DZ se izteka mandat. Tako rekoč se nam odpira samo ena pot, to je do predčasnih volitev," je še dejal Pahor.

Brglez je v izjavi za medije danes pojasnil, da je glede na današnje sklepe kolegija "objektivno gledano 27. maj prva realna možnost za volitve". Poslanci se bodo v torek namreč seznanili s Pahorjevo odločitvijo, da ne bo predlagal kandidata za mandatarja, s čimer je predsednik republike skrajšal 30-dnevni rok, ki ga je imel po Cerarjevem odstopu za predlaganje novega mandatarja. Pahor je že sprejel Brglezovo vabilo, da pred poslanci obrazloži svojo odločitev.

Vodje poslanskih skupin so danes tudi preklicali redno aprilsko sejo, torej se bo DZ do konca mandata sestajal le še na izrednih. Kot je naštel Brglez, bodo izredne seje vezane na formalne zadeve, kot so iskanje mandatarja, volitve članov sodnega sveta in potencialno tudi na dopolnitev ustavnega zakona za izvedbo temeljne ustavne listine o samostojnosti in neodvisnosti, če ta prestane postopek na ustavni komisiji.

Brglez zahteve za sklice dodatnih izrednih sej tudi pričakuje, a hkrati upa, da bodo "te vložene po pameti" in bodo izražale voljo več poslanskih skupin. V tem trenutku je sicer vložena ena zahteva za izredno sejo, in sicer o priznanju Palestine. Predsednik Komisija DZ za ugotavljanje politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij pri investiciji v Teš 6 Matjaž Hanžek pa tudi že zbira podporo med poslanci, da bi osnutek danes sprejetega poročila potrjevali na eni od izrednih sej.

Mandat sklica DZ, ki bo po njegovih besedah razpuščen 13. oziroma 14. aprila, je Brglez ocenil kot relativno uspešnega.