c S

Nov trgovski sindikat s tožbo za razveljavitev nezakonitih delov kolektivne pogodbe

23.03.2018 15:32 Ljubljana, 23. marca (STA) - Pred kratkim ustanovljeni novi trgovski sindikat bo na ljubljansko delovno in socialno sodišče v kratkem vložil tožbo za razveljavitev več nezakonitih delov kolektivne pogodbe. Prepričani so, da je nezakonita v sedmih členih in dveh členih aneksa, zaradi česar so delavci med drugim prikrajšani za del regresa in pravično razporeditev dela.

Kot je na današnji novinarski konferenci povedal predsednik Konfederacije slovenskih sindikatov, pod katero sodi Novi sindikat trgovk in trgovcev Slovenije, Gvido Novak, je ustanovitvi novega sindikata botroval predlog novele zakona o trgovini, s katerim je nepovezani poslanec Andrej Čuš med drugim želel omejiti nedeljsko delo v trgovinah.

Čeprav Čuš z zakonom ni uspel, je spodbudil trgovce k združevanju v želji po ukinitvi nedeljskega dela. Obrnili so se na konfederacijo, ki jim je pomagala ustanoviti sindikat, prek katerega jim je na voljo strokovna in pravna pomoč. "Sindikat bo po mojem mnenju v kratkem času postal zelo močan, saj je nezadovoljstvo veliko," je ocenil Novak.

Ugotovili so, da je kolektivna pogodba dejavnosti trgovine nezakonita v sedmih členih, aneks številka tri k njej pa v dveh. "Napisana je tako, da gre na roko delodajalcem," je opozoril Novak.

Konkretne kršitve kolektivne pogodbe je predstavil sekretar sindikata Rok Zalar. Kot je povedal, pogodba med drugim določa, da lahko delavec pol leta opravlja drugo delo, čeprav ne izpolnjuje zdravstvenih pogojev zanj. "Zakon o kolektivnih pogodbah natančno določa, da so lahko določbe v kolektivni pogodbi drugačne od določil zakona o delovnih razmerjih samo v primeru, da je to bolj ugodno za delavca. V tem primeru to ni upoštevano," je opozoril.

Nezakonita je po njihovem mnenju tudi širša opredelitev kraja dela, ki delodajalcem omogoča, da delavce pošiljajo iz ene v drugo trgovino. Kršitve so ugotovili tudi glede višine regresa, ki mora biti po Zalarjevih besedah enaka višini minimalne plače, kolektivna pogodba pa dopušča 55 odstotkov regresa v denarju, 45 odstotkov pa v drugih oblikah, na primer vrednostnih bonih.

Sporna se jim zdita med drugim tudi razporejanje delovnega časa in določilo glede opravljanja nadur. "Zakon jasno določa, pod katerimi pogoji se lahko delavcu odredijo nadure, podpisniki kolektivne pogodbe pa so dodali še nekaj pogojev, ki jih ni v zakonu, so pa v korist delodajalcev," je pojasnil.

Novak je napovedal, da bodo vztrajali pri tem, da se trgovine ob nedeljah zaprejo. "Če ne z zakonom, pa z drugim referendumom z istim vprašanjem," je dejal. Z Zalarjem sta bila ob tem kritična do nekaterih drugih sindikatov, ki se po Novakovih besedah obnašajo tako, kot da bi se ukvarjali s tržno dejavnostjo, ob tem pa so bolj v korist delodajalcem kot delavcem.